Около тази позиция се обединиха участниците в конференция в Европейския

...
Около тази позиция се обединиха участниците в конференция в Европейския
Коментари Харесай

Европейският съюз не е достатъчно добре подготвен в случай на кибератаки

Около тази позиция се сплотиха участниците в конференция в Европейския парламент, отдадена на киберсигурността. Събитието беше проведено от българския евродепутат Емил Радев и в него участваха ръководителят на Европарламента Антонио Таяни, представители на Европол и НАТО, българският еврокомисар Мария Габриел, основният прокурор на България Сотир Цацаров и ръководителят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

80 % от европейците желаят по-сериозни ограничения против хакерски атаки, също 80 на 100 от по-малките компании се оплакват, че не са готови против киберпрестъпления. Според Антонио Таяни с изключение на терористите, Европа има и други врагове по света, тъй че би трябвало да се пази по-добре. Депутатът Емил Радев счита, че хакерските атаки засягат всички ни.
Емил Радев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Представете си един огромен град без ток, офанзива против финансовата и кредитна система на дадена страна членка. От там нататък и всеки един от нас е бил заплашен в интернет пространството или е бил нападнат неговия компютър, тъй че всички ние можем да бъдем подложени на хакерски атаки в 21 век.
Европейската комисия приготвя поредност от ограничения за по-добра киберзащита.
Мария Габриел - комисар по цифровата стопанска система и цифровото общество: " За първи път вкарваме непринудено узаконяване на артикули на европейско равнище. От една страна за потребителите да знаят на какво равнище на сигурност дава отговор продуктът, който купуваме всеки ден - айфон, тв приемник или домашен уреди. От друга страна ще дадем опция на компаниите, когато имат документ за сигурност от една от страните членки, той да бъде годен за целия Европейски Съюз ".
Според основния прокурор на България сега е доста мъчно събирането на електронни доказателства.
Сотир Цацаров - основен прокурор на България: " Едно от главните други провокации е обвързвано с така наречен виртуална валута, която има легално измерение на своята циркулация, само че която по едно и също време с това може да бъде предмет на голям брой закононарушения като измами и за която подготовката за следствие на такива закононарушения не е изключително висока ".
Еврокомисията ще предложи и общоевропейски механизъм за съгласуваност при положение на широкомащабни хакерски атаки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР