Около след началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна

...
Около след началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна
Коментари Харесай

„Трибунал за Путин“: Цивилните жертви във войната в Украйна достигнаха 8000


Около след началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна – от 24 февруари предходната година до в този момент. Още 3400 са починалите цивилни по време на осемгодишната война в Източна Украйна.

Святослав Рубан е част от първата, удостоена с Нобелова премия за мир - Център за цивилен свободи.

Вячеслав е в основата на доброволческа открита платформа за следствие на военни закононарушения, работеща на правилото на Белингкат –. Стотици жители – доброволци, документират военните закононарушения, осъществявани от Руската войска.

Снимка: bTV


„ Станахме съоснователи на самодейност, която се споделя „ Трибунал за Путин “. Но арбитражен съд за Путин, това е съкратеното наименование. Пълното наименование е „ Да разкъсаме порочния кръг на безотговорност на Руската федерация “. В днешно време на човек, който се намира на другия завършек на планетата да направи журналистическо следствие. Да събере информация за закононарушение. Да го съобщи на съответните следствени органи. Да послужи за започване на престъпни каузи “, споделя Сятослав Рубан от Център за цивилен свободи.

Святослав отбелязва, че през 2014 година, когато стартира руско-украинската война в източна Украйна.

„ Защото тези закононарушения, които се правят в този момент, те са разследване на безнаказаността, която имахме след Грузия през 2008-ма, безнаказаността след Сирия. се случва в няколко стадия. В първия стадий ние работим с информация от открити източници. Вторият стадий е на терен посредством полеви задачи за документиране “, споделя още Сятослав Рубан.

Военните закононарушения не са единствено убитите, а включват и или различен тип принуждение.

„ Към днешния ден в нашата база данни са регистрирани повече от 33 хиляди случая на военни закононарушения, които са осъществени от съветски военни на територията на Украйна. Ние събираме фотоси, видеа, на които са снимани военни закононарушения,. Непосредствено се дава оценка за вида закононарушение – дали става въпрос за унищожена благосъстоятелност, дали става въпрос за съзнателно нанесена телесна щета. Събираме информация за цената на вредата. Защото в случай че има правораздаване, не е въпросът единствено да бъде потърсена отговорност на този, който е направил закононарушението, само че би трябвало да има отплата за материалните и моралните вреди “, изяснява Сятослав Рубан.

Снимка: bTV


Един от десетките хиляди украинци, понесли материални вреди от експанзията на Руската войска е Александър от Хостомел, Киевска област. Докато от съветската войска през март предходната година, домът му е разрушен, а имуществото му плячкосано.

„ Всичко беше откраднато – злато, пари, техника, плейстейшъна на сина ми “, споделя Александър.

„ Ние събираме цялата тази информация. Ако приказваме за съответни случаи, какво е нужно? Нужна е информация – дата, време за произшествието,, къде се е случило. Точна локация, която означаваме в нашия уебсайт – съответен адрес, координати. Там може да се види, че на тъкмо това място е било осъществено закононарушение и неговото изложение “, споделя Сятослав Рубан.

По открити данни, онлайн са открити стотици съответни. Проследена е връзката. Включително посредством следене на крадени телефони от ограбените магазини в окупираните територии.

Чрез крадени телефони съветски бойци са проследени и открити, в това число профилите им с обществените мрежи. „ Трибунал за Путин “ по този начин, че да са годни пред съда. А задачата е специфичен арбитражен съд за войната в Украйна и репарации, които да компенсират жертвите и околните им. Като Татяна, чиито дом е погубен.

„ Кой ще заплати? И законодателството на Украйна няма отговор на този въпрос. Удариха дома ми с някаква авиационна бомба, в този момент ще ви я покажа, тя стърчеше ето тук. Полицията прибра ракетата като. Но нито през днешния ден нито на следващия ден може да приказваме за репарации. Защото войната още не е свършила “, споделя Татяна.

„ Ние си сътрудничим с интернационалния престъпен съд, сътрудничим с Eвроджъст ( организацията на Европейския съюз за съдействие в региона на наказателното правораздаване със седалище в Хага, Нидерландия – б. р. ). Ние непосредствено предаваме и на тях тези свидетелства. Но нашата задача се състои в. Чрез този разбор извеждаме избрани трендове. За това, че да вземем за пример Русия употребява военни закононарушения като един от методите за водене на война “, изясни Сятослав Рубан.

Снимка: bTV


От една страна украинската прокуратура към този момент е завела, осъществени от съветски военни. Но задачата на Вячеслав и неговата организация е отговорност да се потърси отговорност от най-отговорните за войната.

„ Да притеглим към отговорност Владимир Путин, Александър Лукашенко и тези ръководители, които са давали заповедите. Както за привличане към отговорност, по този начин и механизъм за обезщетения. Аз мога да предвиждам, че броят на военните закононарушения. Това е грамаден мащаб. И всеки един случай, би трябвало да бъде прегледан “, безапелационен е Сятослав Рубан.

В ерата на връзките следите от всяко закононарушение остават. А мотивацията на гражданското общество в е толкоз мощна, че и в този миг хиляди хора вземат участие в събирането на доказателства, които приближават водачите на Русия и Беларус към интернационален арбитражен съд.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР