Около половината от съществуващите пясъчни дюни по българското Черноморие не

...
Около половината от съществуващите пясъчни дюни по българското Черноморие не
Коментари Харесай

Около половината пясъчни дюни липсват в кадастъра

Около половината от съществуващите пясъчни дюни по българското Черноморие не са отразени в профилираната карта на тези формирания в кадастъра и действително не са предпазени. Част от тях са известни от години бели и сиви дюни в държавни терени, други са разорани и застроени, трети се водят като пасища. Това сочи изследване на съдружие " Зелени Балкани ", оповестено в понеделник.

Изводът за съществуването на няколко квадратни километри с неотразени в картите дюни от Резово до Дуранкулак е изработен на база предоставени по Закона за достъп до социална информация данни за включените в кадастъра дюни, огледи на място по цялото Черноморие от страна на екип от учени и съпоставяне с цифровата карта на дюните, изясни пред Mediapool Стефан Аврамов от Фондация " Биоразнообразие ", който е водещият специалист в задачата, наречена " По следите на " невидимите " дюни ".

Проверката е открила да вземем за пример 1 км неотразени в картата пясъчни дюни, част от скандални заменки в местността Камчийски пясъци, за които сдружението към този момент изнесе данни, че са ощетили страната със 700 млн. лева, поради символичните цени на покупко-продажбите за подмяна на апетитните държавни терени на плажа с частни на друго място. Открити са и други некартирани пясъчни формирания в частни парцели, въпреки съгласно Конституцията и законите на страната дюните да са изключителна държавна благосъстоятелност и не могат да бъдат приватизирани, нито увреждани по какъвто и да било метод.

Такъв образец от " Зелени закони " дават с дюни частна благосъстоятелност към къмпинг " Градина ". Други са притиснати към застроени някогашни дюни (Несебър) или пък са разорани и се третират като дивечови ниви (около Камчия), трети пък са известни на всички, само че действително не са предпазени от бъдеща орис от вида " Алепу " - Шабла, Дуранкулак и Крапец, показват от сдружението.

Аврамов описа като очевиден случай с неописани неповторими дюни на най-северния български черноморски плаж " Ана Мария ", който е до границата с Румъния. " Те са известни на учените от години, само че също липсват в картата ", съобщи специалистът. По думите му отвън кадастъра са и дюни против Шабленското и Дуранкулашкото езеро и въпреки да става въпрос за държавни терени, което се явява отбрана за образуванията, е притеснително, че те не са разказани.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР