Около половината избиратели твърдят, че са гласували преференциално, показват електорални

...
Около половината избиратели твърдят, че са гласували преференциално, показват електорални
Коментари Харесай

„Галъп интернешънъл“: Около половината избиратели твърдят, че са гласували преференциално

Около половината гласоподаватели настояват, че са дали своят вот преференциално , демонстрират електорални профили от екзитпол на " Галъп интернешънъл " от към 20.00 часа в изборния ден.

Според социолозите евентуално част от тези отговори са декларативни и обществено желателни, само че по този начин или другояче свидетелстват за висок интерес и приложимост на преференциите . Най-висок е афинитетът към тях от страна на " Демократична България " - над 70 на 100 от вота за тях евентуално е бил комбиниран с преференция. По-скоро високи наподобяват процентите на преференциално гласоподаване и измежду гласувалите за Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация.

Според анализаторите ГЕРБ резервира позицията си на партия на " междинния " българин. Сред младите (18 - 30 г.) Движение за права и свободи е втора политическа мощ, след ГЕРБ и преди Българска социалистическа партия. Сред възрастните Българска социалистическа партия остава първа политическа мощ - с избор от 41 на 100 измежду пенсионерите и 39 % измежду тези на и над 60-годишна възраст изобщо.

Според възрастовата си конструкция, вотът за Демократична България и за Вътрешна македонска революционна организация демонстрира сходства - и двете листи събират по-скоро млад избор и избор в дейните възрасти. Най-млад остава вотът на Движение за права и свободи, прецизират от " Галъп ".

Сред най-образованите " Демократична България " е трета, а не пета, както е в националната картина.-->

Като че ли за първи път Българска социалистическа партия не може да покаже водачество в селата - конкурира се с Движение за права и свободи и ГЕРБ, разясняват от " Галъп ".

Вотът в София демонстрира, че ГЕРБ води с малко пред Българска социалистическа партия и " Демократична България ". Времето ще покаже дали сме очевидци на нова наклонност, в която ГЕРБ последователно получава и селски избор, през положителни структури на локалната власт, да вземем за пример, а губи тежест в София, прецизират социолозите.

Според данните на тези избори са излезли към 450 хиляди души, които настояват, че на последните парламентарни избори са дали своят вот за Българска социалистическа партия. Над 80 на 100 от тях обичайно са повторили вота си. Останалите са се разпределили в разнообразни направления, само че без някаква несъразмерна тежест при АБВ /Коалиция за България/.

При ГЕРБ този % на повторяемост е с десетина пункта по-нисък - 73 на 100 от излезлите в този момент гласоподаватели, които настояват, че и тогава са дали своят вот за ГЕРБ (общо 680 хиляди души), са повторили вота си. Сред останалите личат най-много такива, които в този момент са отишли към Вътрешна македонска революционна организация (6 на сто), само че има и транспорт към Българска социалистическа партия (5 процента).

Това значи, че Българска социалистическа партия към момента е партията с по-лоялен електорат от този на ГЕРБ . ГЕРБ е партията, която има повече външна страна за активизиране - което се случи в последните дни на акцията, означават анализаторите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР