Около една трета от тропическите африкански растения са заплашени от

...
Около една трета от тропическите африкански растения са заплашени от
Коментари Харесай

1/3 от тропическите растения са заплашени от изчезване

Около една трета от тропическите африкански растения са застрашени от изгубване, демонстрира ново изследване, представено от Би Би Си.

Голяма част от Западна Африка, Етиопия, както и обширни региони на Танзания и Демократична република Конго са най-тежко засегнатите региони, които ще изгубят към 40 % от разнообразието на растенията си.

Рисковите типове включват дървета, шубраци, билки и дървесни лози. Заплахите включват обезлесяване, напредък на популацията и изменение на климата, настояват учените.

„ Биоразнообразието дава безчет изгоди за хората, а загубата на разнообразието заплашва нашето бъдеще “, съобщи водещият откривател доктор Томас Куврюр от Френския народен институт за стабилно развиване.

Загубата на биоразнообразие ще бъде изключително проблематична в тропическа Африка, “регион с необикновено разнообразие, само че с огромни обществени и политически провокации и предстоящ бърз напредък на популацията през идващите десетилетия ”, добави той.

Резултатите от изследването, оповестено в списанието „ Сайънс Адвансес “, се основават на ревизиран способ за оценка на риска от изгубване на типове.

Официалните оценки на изгубването на типовете са записани в Червения лист на застрашените типове, оповестен от Международния съюз за запазване на природата.

До момента са оценени съвсем девет от 10 типове бозайници и две трети от типовете птици, само че по-малко от 8% от съдовите растения (цъфтящи растения и множеството други растения, като се изключи мъховете и водораслите).

Изследователите използваха сходен, само че по-бърз способ за оценка на евентуалния риск от изгубване на повече от 20 000 растителни типа.

Те откриха, че 33% от типовете са застрашени от изгубване, а друга една трета от типовете евентуално са редки, и евентуално могат да бъдат застрашени в близко бъдеще.

Това се дължи основно на човешки действия като обезлесяване, промени в потреблението на земята, напредък на популацията, икономическо развиване и изменение на климата, показват те. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР