Около 916 000 българи, пенсионирани преди началото на тази година,

...
Около 916 000 българи, пенсионирани преди началото на тази година,
Коментари Харесай

Колко пенсионери и защо остават без увеличение на пенсията?

Около 916 000 българи, пенсионирани преди началото на тази година, няма да получат осъвременяване на си от 1-ви юли . Това демонстрира информация на Националния застрахователен институт (НОИ), направена за вестник. Както е известно, нарастването ще бъде 5%, съгласно швейцарското предписание, което дефинира %, еднакъв на сбора от 50% от повишаването на осигурителния приход и 50% от показателя на потребителските цени през миналата календарна година.

За близо 19 000 пенсионери повода да останат без нарастване е, че действителният размер на пенсията им е стеснен и няма накъде повече да пораства . Таванът бе повишен от 1200 на 1440 лв., на 1-ви януари и повече няма се трансформира тази година. За огромна част от възрастните, оставащи без нарастване (около 897 100 души), повода е много по-мрачна. Техните действителни пенсии са толкоз ниски, че даже с 5% нагоре остават под размера на минималната пенсия у нас . Тя също бе увеличена на 1-ви януари - от 250 лв. на 300 лв., заради което в този момент няма да се трансформира.
 Все повече българи си купуват стаж за пенсия Все повече българи си купуват стаж за пенсия
Все повече българи си заплащат, с цел да могат да се пенсионират. Само за първите три месеца на тази година 324 претендент пенсионери са си ку...

Пълното нарастване от 5% ще получат над 1 092 900 души. Това е към 52% от всички 2 079 900 пенсионери у нас, демонстрира справката на Национален осигурителен институт. От тази група, 59 100 души получават пенсии, несвързани с трудова активност . А останалите - за осъществена такава, с размер сред минималната пенсия и 1372 лв..

Други 71 000 възрастни ще получат нарастването от 1-ви юли, само че то ще е по-малко от избрания размер по швейцарското предписание. 5600 от тях в този момент получават сред 1372 лв. и 1440 лв., т.е. с цялостното нарастване действителният размер на пенсията им надвишава максимума. Над оптималния размер обаче имат право да получават единствено някои хора, заемали висши длъжности - президенти, вицепрезиденти, министър председатели, ръководители на Народното събрание и конституционни съдии.

Любопитна е обстановката с останалите 65 400 души, за които нарастване ще има, само че то ще е по-малко от 5%. Тези хора в този момент получават минимална пенсия, само че след нарастването действителният размер на пенсията им ще надвиши 300 лв.. Така, за тях това може да е второ нарастване за годината, въпреки че фактът, че действителният размер на пенсията им не е толкоз надалеч от 300 лв. подсказва, че не са били от хората, за които през януари имаше 20% нарастване.

5% осъвременяване от 1-ви юли са четири пъти по-малко нарастване от това, което ГЕРБ реши да даде на минималната пенсия , с цел да извърши предизборните си обещания отпреди четири години. За минималната пенсия от 1-ви януари нарастването беше 20%, толкоз беше и за хората, които получават оптималната пенсия. Осъвременяването с 5% се прави върху действителния или непокътнат размер на пенсията към 30.06.21 година, без изплащаните към нея добавки, припомнят от осигурителния институт. Когато осъвремененият размер е под минималния размер, той се приравнява на него, а в случай че е над оптималния, се лимитира до този размер.
 Актуализирана е електронната услуга на Национален осигурителен институт за пресмятане на планиран размер на пенсията Актуализирана е електронната услуга на Национален осигурителен институт за пресмятане на планиран размер на пенсията
Допълнена версия на електронната услуга „ Изчисляване на планирана пенсия “ е дейна на интернет страницата на Националния о...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР