Около 700 работещи в Националния институт по метрология и хидрология

...
Около 700 работещи в Националния институт по метрология и хидрология
Коментари Харесай

Синоптици готвят протест, не искат да минават към МОСВ

Около 700 работещи в Националния институт по метрология и хидрология (НИМХ) са подготвени да излязат на митинг. Причината е преместването им от Министерството на образованието и науката (МОН) под шапката на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това излиза наяве от оповестения план на Мотивът за рокадата е, че активността на Национален институт по метеорология и хидрология е обвързвана с околната среда.

Национален институт по метеорология и хидрология са срещу, желаят среща с премиера

По този мотив от Национален институт по метеорология и хидрология излязоха с до премиера Кирил Петков. Институтът е срещу преместването му под шапката на Министерство на околната среда и водите и задава серия от въпроси.

Защо държавното управление ги трансферира към друго министерство, макар " трите извънредно сполучливи за Института години след излизането му от състава на Българска академия на науките и прекосяването му към МОН. Прозрачно ли е взето това, за какво се прави без да са се допитали до тях, знае ли за подаденото от Национален институт по метеорология и хидрология писмо от 6 януари до него и министрите на финансите Асен Василев, на околната среда Борислав Сандов и на образованието Николай Денков, в което излагат причините си срещу преместването.

" Ясни ли са Ви действителните претекстове на министър, учен от Българска академия на науките, Н. Денков за това предпочитание да " извади " една национална научна организация със 132-годишна история от министерство на науката и да я трансферира към едно от осемте министерства, които обслужва с научни артикули ", питат още от Национален институт по метеорология и хидрология. От института показват, че той в никакъв случай не е стъпвал в Национален институт по метеорология и хидрология и нито един път не се е срещал с управлението на института от назначението му за длъжностен министър до момента.

От Национален институт по метеорология и хидрология пишат още, че " с отпадането на правото на делегиран бюджет и образуване на временен излишък за Национален институт по метеорология и хидрология " в Закона за държавния бюджет за 2022 година се лишава опцията на работещите в Института за присъединяване в интернационалните и национални научни планове и стратегии, както и да получават средства по тях. Чий е този " пропуск ", питат от Национален институт по метеорология и хидрология.

Денков : Мястото на Национален институт по метеорология и хидрология е в Министерство на околната среда и водите

" Системното място на Национален институт по метеорология и хидрология е там, където се употребява неговата експертиза. Това е на първо място, само че освен Министерство на околната среда и водите " - по този начин министърът на образованието и науката акад. Николай Денков разяснява предлагането Национален институт по метеорология и хидрология да излезе от системата на МОН. Становището на акад. Денков беше публикувано часове след откритото писмо на Национален институт по метеорология и хидрология.

В него е посочено, че по закон МОН би трябвало да задава общите политики за развиване на образованието и научната активност в България и да бъде равноотдалечено от всички научни институти.

Към момента, с изключение на Национален институт по метеорология и хидрология, всички институти са или към други организации като университетите, Българската академия на науките, Селскостопанската академия, или към други министерства. Като образец е даден Националният център по заразни и паразитни заболявания, който е към Министерството на здравеопазването, а Институтът по защита " Проф. Цветан Лазаров " е към Министерството на защитата.

От МОН настояват, че прехвърлянето на Национален институт по метеорология и хидрология от МОН към Министерство на околната среда и водите е поискано още на 16 юли 2021 година от тогавашния длъжностен министър на околната среда и водите Асен Личев. В писмото си до МОН той е изложил като претекстове, че Законът за водите основава директни отговорности за Национален институт по метеорология и хидрология да прави количествения мониторинг на преваляванията, подземните и повърхностните води, в това число наносния отток.

" Промяната ще докара и до понижаване на административния запас, директно обвързван с обезпечаване на връзката и обмена на данни при реализиране на мониторинга на водите ", се споделя още в писмото на служебния екоминистър до МОН, оповестява ведомството на акад. Денков.

От МОН настояват, че предлагането на Личев е било Национален институт по метеорология и хидрология да бъде трансфериран от МОН към Министерство на околната среда и водите още при актуализацията на държавния бюджет през предходната есен. Тогава обаче се е решило, че е по-удачно това да се направи с приемането на бюджета за 2022 година

Министърът на образованието твърди, че няма забележки към работата на института. " Всички виждаме, че те са доста дейни, използваме техните резултати ", споделя Денков. Той твърди, че МОН в никакъв случай не е предложило смяна в статута на Национален институт по метеорология и хидрология във връзка с неговото финансиране.

Дали един институт е под шапката за едно или друго министерство, по никакъв метод не трансформира неговата опция да кандидатства за научни планове, споделя още Денков. Той показва, че е подготвен да разисква къде е най-хубавото място на института.

" Този диалог ще се организира на държавно ниво, тъй като има разнообразни благоприятни условия ", декларира акад. Денков.

Съмнения за двойно финансиране на активността на Национален институт по метеорология и хидрология

Пред Mediapool служебният екоминистър Асен Личев сподели, че концепцията за местенето на Национален институт по метеорология и хидрология е била на самия Николай Денков, още като длъжностен министър. Той дружно с сегашния екоминистър Борислав Сандов имали персонални конфликти с Национален институт по метеорология и хидрология, сподели Личев, без да изпада в конкретика.

Той изрази персонално мнение е, че мястото на Национален институт по метеорология и хидрология не е в МОН, само че решението къде да бъде би трябвало да бъде взето от ръководещата страната коалиция.

Институтът прави активност, която визира целия икономически живот, както и този на хората предвид на прогнозите за времето, наводнения, равнищата на реките, суша, пожари, агроклиматични фактори и така нататък и тази информация би трябвало да се финансира от страната и да бъде безвъзмездна за обществото, счита Личев. Според него научната активност, осъществявана от Национален институт по метеорология и хидрология, би трябвало да бъде в Българска академия на науките, по този начин както беше преди години.

Асен Личев сподели още, че до момента в който е бил длъжностен министър на екологията е имало подозрения за двойно финансиране на Национален институт по метеорология и хидрология. Причината е, че всяка година Министерство на околната среда и водите е превеждало към 2 млн. лева на института за следене на равнището на водите във реките. В същото време не е имало изясненост по пера защо отиват отпуснатите от МОН пари за издръжката на Национален институт по метеорология и хидрология.

Годишният бюджет на Национален институт по метеорология и хидрология е към 22 млн. лева

За 2021 година в началото е бил 21.9 млн. лева , само че през първото тримесечие е поправен и става близо 23.4 млн. лева В проектобюджета за 2022 година също е препоръчано Национален институт по метеорология и хидрология да разполага с 21.9 млн. лева

В института на щат се водят 724 чиновници. Над половината от парите в бюджета на Национален институт по метеорология и хидрология отива за тяхната прехрана, демонстрират оповестените данни на уеб страницата му.

Национален институт по метеорология и хидрология създава краткорсрочни, средносрочни и дълготрайни прогнози за времето. Прави разбори за преваляванията и снежната завивка. Следи температурата и атмосферното налягане, както и облачността.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР