Около 63% от медицинските сестри в България са в пенсионна

...
Около 63% от медицинските сестри в България са в пенсионна
Коментари Харесай

Липсват 30 000 медицински сестри и 4000 акушерки

Около 63% от медицинските сестри в България са в пенсионна възраст. 

" Голяма част от медицинските сестри в лечебните заведения са в пенсионна възраст, над 65 година Ако на следващия ден те изоставен специалността, какво се случва със здравната система? Сестри липсват и ще липсват, това е тежка и подценена специалност, в България е и унижена. В опазването на здравето се загатват единствено лекарите, специалността е благородна, само че сложна във физически и психически аспект ", съобщи ръководителят на УС на Българската асоциация на експертите по здравни грижи Милка Василева в студиото на  " България заран ".

Изчисленията демонстрират, че в лечебните заведения има дефицит на към 30 000 медицински сестри и 4 000 акушерки. Отделно трябват още 10 000 сестри в извънболничните заведения, където се разчита главно на общопрактикуващите лекари. Ниското възнаграждение е най-демотивиращият фактор за младите хора да се образоват и практикуват специалността. 

" Стартовата заплата в лечебните заведения би трябвало да е най-малко 3 минимални заплати за страната, към 2 100 лева. За страдание, тя не е постигнатата. Има лечебни заведения, които оферират и повече, само че поради физическия недостиг и там няма задоволително фрагменти ", уточни гостът пред Bulgaria ON AIR.

Милка Василева посочи, че годишно образованието си приключват към 700 медицински сестри. Но едвам 1/3 от тях стартират работа по специалността в лечебни заведения в България.

" 1/3 от тях отиват да работят в чужбина. В немскоговорящите страни са най-хубави вероятностите, там елементарно се работи по легален метод като медицински сестри, а не като болногледачи. Около 1/3 от завършващите изобщо не се вливат в специалността, намират заплатена по-добре и с по-ниска отговорност ", добави Василева.

 Заради дефицита на фрагменти и ниското заплащане тези, които са в системата, са принудени да работят на няколко места.

" Няма сестра в България, която да не работи най-малко на 2 места, това не е единствено от обич към специалността, а от ниското възнаграждение, изключителните часове са доста. Тази натовареност води до прегаряне, отмалялост, депресивни положения, не можем да изключим и опция за възможна неточност. Една сестра се грижи за 30-40 пациента, това е неприемливо ", разяснява Василева.

По думите ѝ не може служебно държавно управление да взема решение рецесията в опазването на здравето, а подхванатите стъпки през годините тя дефинира като " плахи ". 

Едва 10 сестри, пристигнали от Украйна след началото на войната там, са поискали да стартират работа. Те са държали изпит по български и за приравняване на дипломата за здравно обучение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР