Около 62% от хората кръстосват десния крак над левия, 26%

...
Около 62% от хората кръстосват десния крак над левия, 26%
Коментари Харесай

Знаехте ли, че това води до безплодие при мъжете

Около 62% от хората кръстосват десния крайник над левия, 26% - назад, а 12% нямат желания.

Обикновено има два метода да седнете на стола и да кръстосате краката си - единият е в коляното, а другият - в глезена. Но колкото и да е комфортно да седите с кръстосани крайници, нездравословно ли е това за вашето здраве и стойка? „ Сайънс Алерт “ преглежда доказателствата.

Първо, проучванията демонстрират, че седенето с кръстосани крайници може да усили неправилното разположение на бедрата, като едното е по-високо от другото. Освен това се трансформира скоростта, с която кръвта се движи през кръвоносните съдове в долните крака, което може да усили риска от формиране на кръвни съсиреци.

Повечето проучвания сочат, че кръстосването в коленете е по-лошо от кръстосването в глезените. Всъщност седенето по този метод може да докара до повишение на кръвното налягане заради натрупването на кръв във вените и нуждата сърцето да работи против това. Това може да усили риска от увреждане на кръвоносните съдове, заради което, когато си мерите кръвното налягане, би трябвало да сте стъпили с крайници на пода.

Колкото по-дълго и по-често седите с кръстосани крайници, толкоз по-вероятно е да имате дълготрайни промени в дължината на мускулите и разположението на костите в таза. А заради метода, по който е обвързван скелетът ви, кръстосването на краката може да докара и до погрешно нареждане на гръбначния дирек и раменете.

Позицията на главата ви евентуално може да се разстрои заради промени в костите на шията, защото гръбначният дирек компенсира, с цел да поддържа центъра на тежестта над таза. В ратът ви може да бъде обиден и заради това, че едната страна на тялото е по-слаба от другата. Същият дисбаланс може да се следи и в мускулите на таза и долната част на гърба вследствие на неправилна стойка и натоварвания, породени от седенето с кръстосани крайници. Тазът може да се разбалансира и заради продължителното разпъване на глутеалните мускули от едната страна, което значи, че те отслабват.

Дългото седене с кръстосани крайници усилва вероятността от поява на сколиоза (неправилно равнене на гръбначния стълб) и други деформации . То може да аргументи и синдрома на огромния трохантер - постоянно срещано и мъчително положение, което визира външната страна на бедрото и подбедрицата.

Изследванията демонстрират също, че седенето с кръстосани крайници може да изложи перонеалния нерв, прочут още като фибуларен нерв, в долната част на крайници на риск от компресия и пострадване. Обикновено това се демонстрира като уязвимост при опит за покачване на дребния пръст на стъпалото, както и като по-обезпокоително рухване на стъпалото - когато цялото ходило виси надолу. Въпреки че в множеството случаи това е кратковременно и се възвръща в границите на няколко минути.

Съществуват и доказателства, че кръстосването на краката може да повлияе на производството на сперматозоиди. Това е по този начин, тъй като температурата на тестисите би трябвало да бъде сред 2°C и 6°C под общоприетата телесна температура.

Седенето покачва температурата на тестисите с 2°C, а кръстосването на краката може да увеличи температурата на тестисите с до 3,5°C. А изследванията демонстрират, че повишението на температурата на скротума или тестисите може да понижи както броя, по този начин и качеството на сперматозоидите.

Трябва също да се означи, че заради разликите в анатомията на мъжете и дамите евентуално за дамите е доста по-лесно да седят с кръстосани крайници - изключително тъй като мъжете имат по-малък обсег на придвижване в тазобедрената става.

Изследванията обаче демонстрират, че седенето с кръстосани крайници може да е потребно за някои хора. Едно малко изследване от 2016 година да вземем за пример открива, че при хора, които имат един крайник по-дълъг от другия, седенето с кръстосани крайници може да помогне за контролиране на височината на двете страни на таза, което усъвършенства подравняването.

Седенето с кръстосани крайници също по този начин наподобява понижава интензивността на някои мускули, изключително на косите мускули (тези, където поставяте ръцете си на бедрата), в съпоставяне със седенето с крайници напред. Това може да помогне за разпределяне на главните мускули и да предотврати несъразмерното натоварване.

Също по този начин има доказателства, че седенето с кръстосани крайници усъвършенства стабилността на сакроилиачните стави (отговорни за преместването на тежестта сред гръбначния дирек и краката).

И несъмнено, в известната поза за йога или медитация (позиция лотос) хората седят на пода с кръстосани крайници. Има лимитирани данни дали дългите интервали от време, прекарани в тази позиция, могат да доведат до някои от проблемите, които предизвиква седенето с кръстосани крайници на стол. Всъщност за доста хора йогата е от голяма изгода - даже за тези, които към този момент имат проблеми с коленете.

И по този начин, заключението? Вероятно е по-добре да избягвате да кръстосвате краката си, в случай че можете.

Въпреки това доста от рисковите фактори, свързани с кръстосването на краката, евентуално се изострят от други съществени проблеми, като затънал метод на живот и затлъстяване.

Затова главният съвет е да не седите неподвижно в една и съща позиция прекомерно дълго и да поддържате постоянна интензивност.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР