Около 5800 чужденци са се опитали да минат незаконно българските

...
Около 5800 чужденци са се опитали да минат незаконно българските
Коментари Харесай

5800 мигранти опитали да влязат в България тази година

Около 5800 чужденци са се пробвали да минат нелегално българските граници от началото на годината. Това стана ясно от презентация на зам.-директора на “Гранична полиция ” Стоян Иванов, показана по време на конференция “Бежанската рецесия и развиването на миграционните процеси ”. За 2016 година натискът по границите е бил към 7 пъти по-голям – над 40 000 възпрепятствани опита за влизане в България.

Пикът на бежанския напън е бил през 2015г., когато над 90 000 чужденци са се пробвали да влязат нелегално в рамките на страната. През 2014 година те са били 38 000. “Наблюдава се занижаване на бежанския поток към България, само че това не би трябвало да ни успокоява ”, изясни ръководителят на Комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание Цветан Цветанов Цветан Цветанов. Той подсети, че Турция задържа на територията си над 4 млн. бежанци и страната ни остава в риск. На конференцията стана ясно, че сега е ангажиран 1/5 от потенциала на бежанските центрове у нас, което е почти 1000 души.

“За нас председателството на Съвета на Европейски Съюз е огромна отговорност и предизвикателство. По време на него ще се опитаме да притеглим Западните Балкани към политиките на Съюза, свързани с бежанците ”, добави Цветанов. За него главното предизвикателство пред Европейски Съюз, обвързвано с бежанците, е по какъв начин да се оправи с политическия популизъм.

Той разяснява също, че би трябвало да се промени законодателството във връзка с миграционните процеси, тъй че то да дава отговор на новите провокации.

130 деца бежанци у нас посещават учебно заведение
3007 души са потърсили протекция от началото на годината


По време на конференция по отношение на мигрантите стана ясно, че 130 деца бежанци са интегрирани сполучливо в учебни заведения в страната.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изясни по време на събитието, че към този момент не се приказва за бежанска рецесия, само че би трябвало да бъде решен въпросът с интеграцията и обществените действия. “Благодарение на големите старания на страната и на Европейския съюз през днешния ден ние към този момент не приказваме за бежанска рецесия, само че приказваме за трайно и дълготрайно решение на казуса с миграцията и бежанците, който изисква не по-малко старания. Това, което следва, с цел да може тези въпроси да бъдат решени, е решение на въпроса с интеграцията и обществените действия – най-много образованието и грижата за непридружените деца ”, сподели пред публицисти Фандъкова. “Грижата за тези деца е тематика, по която работим към този момент няколко месеца, и се надявам, в случай че е нужно, да получим поддръжката на Народното събрание, с цел да може законово в работата с тях да се включат и неправителсвените организации, които имат много сериозен потенциал ”, добави кметът.

В момента Държавната организация за бежанци има потенциала да се погрижи за 5130 мигранти, с опция за разрастване на местата до 6000. През 2013 година ДАБ е можела да приюти едвам 1300 мигранти. От началото на годината до края на септември 3007 души са потърсили протекция от бълагрските управляващи, заяви зам.-председателят на Агенцията за бежанци Даниел Инджов. “За съпоставяне, през октомври 2015 година са регистрирани над 3400 лица единствено за един месец. Намаляването на този поток е разследване на верните политики ”, разяснява Инджов.

Споразумение
Лондон дава
безвъзмездни офиси на софийския
бизнес


Лондон ще дава краткотрайни безвъзмездни офиси за софийски бизнесмени, които желаят да работят там. За това се договориха изпълнителният шеф на Столичната организация по приватизация и вложения Владимир Данаилов и Тони Марджиота от английската организация. Лондон ще дава цялостна поддръжка за софийския бизнес като обезпечаване на помощ за отваряне на компания, намиране на фрагменти, контакти за работа и показване пред локалния бизнес. СОАПИ ще предложи същата поддръжка на лондонския бизнес.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР