Около 460 хиляди туристи от Полша се очаква да посетят

...
Около 460 хиляди туристи от Полша се очаква да посетят
Коментари Харесай

Полските туристи се завръщат на българския пазар. Заради соцносталгията ли?

Около 460 хиляди туристи от Полша се чака да посетят страната през това лято . Заместник–министърът на туризма Ирена Георгиева предвижда, че броят им ще доближи равнищата от 2019 година, а със записванията в последния миг даже ще го надмине. През предходната година тези туристи са били над 380 хиляди, като през летищата Варна и Бургас са регистрирани над 501 хиляди пасажери от Полша
Министърът на туризма Илин Димитров организира диалози с Анджей Гут-Мостови, държавен секретар в министерството на спорта и туризма на Република Полша, който беше почетен с купата " лекар хонорис идея " на Международното висше бизнес учебно заведение. 

Полските туристи посещават проведено България за своите летни почивки от над 70 години . През последните 10 години най-вече полски жители са посетили България през 2018 година - малко над 420 хиляди, сочат данните на Министерството на туризма. Страната ни беше показана на този пазар с поредица от срещи, при които представители на българския туризъм разговаряха с техни сътрудници във Вроцлав, Катовице, Краков и Варшава. Инициативата бе на Алианс Българско Черноморие, с поддръжката на Министерството на туризма. Според специалистите полският пазар крие огромен капацитет за нас.

" Голямо значение има активността на българската дипломатическа задача в Полша, както и визитата на редица български министри в нашата страна. Това докара до увеличение на броя туристите, които посещават двете страни, а също по този начин и до увеличение на директните самолетни линии сред България и Полша ", разяснява пред БНР Анджей Гут-Мостови.

Той демонстрира интерес към туристическия артикул на България, посетил е някои известни за туристите места у нас.

" Едно от тях беше Пловдив, където имах превъзходен екскурзовод. Той ми описа за античната история на града. Посетих Копривщица  и един актуален курорт, какъвто е Банско. Също по този начин успяхме да забележим и Рилския манастир като набожен център. С оглед на богатата история, просвета, кулинарни обичаи, считам, че България се разполага доста добре на туристическата карта, има голям капацитет измежду европейските дестинации , само че това би трябвало да се развива, с цел да печели все по-добри позиции и да притегля гости от европейските страни. "

 Анджей Гут-Мостови, държавен секретар в министерството на спорта и туризма на Република Полша и министърът на туризма Илин Димитров Снимка: Министерство на туризма

Как може сполучливо да се предизвиква туристообменът сред двете страни?

" Българското присъединяване на разнообразни а панаири, както и в полските медии напоследък е извънредно интензивно, което способства за популяризацията на България. От нашата страна, несъмнено, бихме желали усилване на полското медийно наличие в България за реклама на полския туризъм за българските постели . За мен най-важно е съдействието в туристическия бранш, в обмяната на визити от двете страни да продължава ", отбелязва още Анджей Гут-Мостови.

Разговорите на държавно и на експертно ниво не престават. България изследва опита на Полша във връзка с основаването на Гаранционен фонд в туризма и системата на ваучерите .

В рамките на така наречен road show от българска страна са били посетени четири полски града, от които идват чартърите с полски туристи , показва заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя е на мнение, че полският пазар има доста огромен капацитет.

Извън морския, полските туристи се интересуват и от другите типове туризъм , така наречен профилиран туризъм – културен, спа, винено-кулинарен , добавя Георгиева.

Според нея се следи " носталгичност към България , която се предава от по-възрастните генерации, познаващи Черноморието ни от едни други години " и това е маркетингов запас, който би трябвало да се употребява.

 Снимка: Венета Николова

Какъв е профилът на полските туристи съгласно аташето по туризъм на България в Полша Николай Костов:

" Млади фамилии – от 25 до 45 години с две и повече деца, които търсят отмора в хотели категория 4-5 звезди, с олинклузив, най-често на първа линия, в огромните комплекси. Все по-популярни стават българските планини. Полша има доста малко планини по отношение на популацията. Самите поляци дефинират техните планини като " задръстени " и демонстрират огромен интерес към нашите планини, към веломаршрути, към катерене. "

" България е одобрявана като отзивчива и безвредна страна , в която можеш да се схванеш даже на полски. Тъй като имаме относителна непосредственост – от една езикова група сме, по-възрастното потомство разпознава кирилицата. Чувстват се свободни в България. Третото, може би най-важното: това е най-близката дестинация за полет със аероплан за проведен туризъм от Полша ", акцентира Костов. По думите му страната ни печели на полския пазар с предлагането на един от най-хубавите артикули като съответствие цена – качество.

" Почивка за 10 дни със аероплан в България излиза по-евтино, в сравнение с отмора за 10 дни с автомобил на полското море . "

Сега се възнамерява огромен тур за полски експерти, в който да се включат към 180 представители на туроператори, туристически сътрудници и публицисти.
По обявата работи: Яна Боянова БНР подкасти: На всяка цена Великите европейци
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР