Около 40 хиляди са се регистрирали като безработни, като само

...
Около 40 хиляди са се регистрирали като безработни, като само
Коментари Харесай

40 000 вече са безработните в България


Около 40 хиляди са се записали като безработни, като единствено предишния петък в бюрата по труда 5075 души са оповестили, че са останали без работа поради рецесията от епидемията. Това стана ясно от думите на обществения министър Деница Сачева пред Нова тв. Ръстът на безработицата се чака да е 2% по отношение на началото на годината като в него огромен принос имат и завърналите се сънародници от чужбина.

В по-големите градове общественото министерство ще открие нови офиси към бюрата по труда. По този метод ще се избегнат скупчванията. Възможността за електронно подаване на заявление се предлага във всички бюра по труда и би понижило скупчванията на хора, само че условието за е-подпис лимитира изгодата от нея, подсети Сачева.

За три дни са подадени 344 заявки за мярката 60/40, сподели още министърът. За чиновниците, минали на повърхностен работен ден, тя предложи на техните работодатели да се възползват от мярката. Тя посочи, че мярката 60/40 се отнася за тези бизнеси, които преценят месеците на изключителното състояние като буферен интервал, в който те би трябвало някак да оцелеят и след три месеца са уверени, че ще съумеят да възстановят активността си.

Призивът на аграрни производители безработните да се включат в тяхната активност бе подсилен от обществения министър. Хората ще могат да получават обезщетение и в това време да работят краткотрайно против възнаграждение в селското стопанство, разгласи министър Сачева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР