Около 4-5 хиляди души се занимават редовно с рециклиране на

...
Около 4-5 хиляди души се занимават редовно с рециклиране на
Коментари Харесай

Около 4-5 хиляди са събирачите на дребно на отпадъци в София

Около 4-5 хиляди души се занимават постоянно с преработване на боклуци в София. Това сочи експертната оценка за Столичната община. Около 60% от рециклираните боклуци в града са предадени от дребните събирачи, множеството от които са бездомници.

Приблизително 70% от рециклираните материали в столицата постъпват от пунктовете за предаване на рециклируеми материали като хартия, стъкло и метал. Най-голяма неизясненост в оценката идва от металите, за които е мъчно да се откри каква част от тях са предадени от дребни събирачи.

Данните бяха обявени по време на конференция " Невидими ръце " с съществена тематика неофициалния бранш за събиране на вторични първични материали в София и по какъв начин работи този бранш. Общият годишен размер на приходите на дребните събирачи на боклуци възлиза на най-малко 16 млн. лева, пресметна Боян Захариев от " Отворено общество ", който показа данните от второто подред сондажно изследване измежду дребни събирачи, осъществено май 2018 година Първото сходно проучване беше осъществено тъкмо преди една година, още веднъж по самодейност на съдружие " За Земята ".

За неофициално събраните боклуци не се заплаща налог, акцентира Евгения Ташева от " За Земята ". Според нея хората, които се занимават с тази активност, нямат публичност и никой не пази техните ползи, само че в това време могат да бъдат включени в формалната система за разделно събиране на отпадъците, " тъй като тяхната система очевидно е работеща, въпреки и не публично приета ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР