Около 380 състезатели от 45 държави ще участват на Световното

...
Около 380 състезатели от 45 държави ще участват на Световното
Коментари Харесай

380 състезатели от 45 държави на СП по скокове на батут

Около 380 състезатели от 45 страни ще вземат участие на Световното състезание по скокове на батут, което ще се организира от 16 до 19 ноември в " Арена София ". Други близо 1000 ще започват на шампионата на планетата за юноши, девойки и младежи от 23 до 26 ноември.

" Много тежко съревнование като организация. 380 състезатели при мъжете и дамите и 986 при юноши, девойки и младежи. Заедно с треньори, съдии и публични лица в София ще дойдат 2400 души. От през вчерашния ден в София към този момент упражняват тимовете на Азербайджан, Бразилия, Грузия, Нова Зеландия, Мексико и Австралия. Получихме сериозна поддръжка от Министерството на младежта и спорта за наема на залата и таксата към Международната федерация по гимнастика (ФИГ). 35 представители на ФИГ чакаме в София, отпред с президента Моринари Ватанабе, който ще бъде тук от 15 до 20 ноември ", сподели на конференция президентът на БФСкокове на батут Стоян Димитров.

При мъжете и при дамите България ще бъде показана от трима спортисти – Мариан Михалев и сестрите Христина и Мариела Пеневи. При по-малките като домакините ще участваме с 24 състезатели.

Българската федерация по скокове на батут провежда Световно състезание за трети път в историята си, след 2013 и 20217 година.

" Нашият спорт е млад. В олимпийската стратегия е от 2000 година, а в България закупихме първите батути през 2004-а. Най-хубавото е, че непрестанно усъвършенстваме нашата подготовка, имаме 15 клуба в България, а от 10 от тях имаме национални състезатели. Конкуренцията на шампионата ще бъде доста сериозна, макар отсъствието на представители на Русия и Беларус ", добави Димитров.

Мариана Макулова и Станислав Стоянов са националните треньори, а Мария Вангелова и Иво Кръстев ще бъдат съдии за България.

" В момента има промяна на поколенията у нас. Целта ни е 2023 и 2024 година, с цел да се опитаме да спечелим олимпийска квота за Игрите в Париж и да наредим федерацията измежду най-популярните спортове в България. Отборът е от 27 спортисти, всички са доста добре готови. Ще участваме в олимпийската дисциплинираност батут и в синхронните скокове. Имаме действителни шансове за финали и за медали. Надявам се всички да покажат най-хубавото от себе си. И на тримата участници при мъжете и дамите да усложнени комбинациите ", сподели Мариана Макулова.

Димитров разяснява, че във федерацията са реалисти и знаят, че ще бъде доста мъчно да се завоюва олимпийска квота.

" На олимпиада вземат участие единствено 16 мъже и 16 дами. Много е мъчно. Първата подготовка ще бъде Световното състезание следващата година в Бирмингам, където първите 8 в двата пола печелят квоти. Останалите 8 ще бъдат раздадени съгласно класирането на Световните купи. Догодина една от тях ще бъде във Варна през месец октомври. Ние вземаме семейства за да растем в спорта ", добави Стоян Димитров.

Той разкри, че подготовката на двата шампионата коства към 3 милиона лв..

" Само таксата към Международната федерация е 500 000 лв.. Ние се опитваме да има дребна облага за федерацията, която да използваме за подготовката на младите състезатели. Бюджетът на централата е 250 000 лв., от които 100 000 даваме като награди на състезателите ", сподели Димитров.

Президентът на федерацията разкри, че към този момент са продадени билети на стойност към 12 000 лв., само че най-вече на чужденци. Цените на пропуските за шампионата са 10 и 20 лв..

" Интерес има, само че от чужбина. Официалното разкриване е на 16 ноември от 9.30 часа сутринта. Очакваме министърът на спорта Весела Лечева. Покана сме изпратили и на президента на България Румен Радев ", добави Димитров.

Мариан Михалев и сестрите Христина и Мариела Пеневи обявиха, че са готови за Световното състезание.

" Надявам се да се представим добре. Първата цел е полуфинал, а по-късно и край ", сподели Христина Пенева.

" Моята подготовка беше нарушена поради травма, само че към този момент съм добре и съм готова ", добави Мариела Пенева.
















































--> -->
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР