Около 300 млн. лв. от големите кредити, дадени от държавната

...
Около 300 млн. лв. от големите кредити, дадени от държавната
Коментари Харесай

ББР губи 300 млн. лв. от необезпечени кредити, раздавани при ГЕРБ


Около 300 млн. лева от огромните заеми, дадени от държавната Българска банка за развиване по времето на ГЕРБ, няма да бъдат върнати. Това е оценката все още, а повода е, че заемите са били дадеди, без да са съответно обезпечени. В резултат в този момент са несъбираеми.

Изчислението е на изпълнителния шеф на ББР Цанко Арабаджиев. По думите му пред Нова телевизия един от непогасените заеми е този на компанията “Роудуей кънстракшън ”. Кредитът бе за малко под 150 млн. лв., а задачата му - компанията да придобие дребната компания " Пътстройинженеринг " АД със седалище в кърджалийското село Груево. Неин предходен притежател е предприемачът Румен Гайтански - Вълка. Условията по връщането на заема са много съмнителни поради гратисното заплащане на главницата, изместено в края на падежа през 2029 година, стана ясно още през 2021 година Самият контракт за заем е от 2019 година

" Когато един заем е даден на куха компания, когато един заем за 150 млн. лева, а действително обезпечението е 15-20 млн. лева, няма от кое място да бъдат събрани парите ", разяснява Арабаджиев ситуацията към днешна дата.

Проверка на " Булевард България " в Търговския указател сподели, че поради необезпеченото влезаме ББР е влезнала в ръководството на " Роудуей кънстракшън ". Това се е случило преди няколко дни. Случаят бе даден на ДАНС и на прокуратурата от дълго време, само че няма информация по какъв начин текат инспекциите и текат ли въобще.

Заемът на " Роудуей кънстракшън " бе най-големият от общо осемте гигански заема, отпуснати от ББР по времето на ГЕРБ на компании, свързани с мастити предприемачи. Общата стойност на банковото финансиране на тези 8 компании е над 1 милиарда лева

Три сдружения са получили заеми от по над 140 млн. лева - с изключение на " Роудуей Кънстракшън ", това са " Слънчев ден " АД (свързвано с Георги Гергов ) и " Благоевград – БТ " АД (свързвана с Делян Пеевски).

Други две сдружения са взели по над 115 млн. лева от държавната финансова институция - " Маркет инвестмънт " АД ( " Техномаркет " ) - дъщо свързвана с Пеевски, и " Интернешънъл инвестмънтс " ЕАД.

Параходство " Български морски флот " АД на братя Домусчиеви, " Транспект " АД и " Инса Ойл " ЕООД на Георги Самуилов са взели по над 60 млн. лева

Цанко Арабаджиев разяснява и обвиняванията на ГЕРБ към настоящето управление на ББР, че е платило с лека ръка 1 млн. лева за консултантски услуги по несбъднат облигационен заем за 1 милиарда лева Той изясни, че Управителният съвет на банката е взел решение да пласира облигации на интернационалните пазари през предходната година при доста преференциални условия, като концепцията е била с този заем да се покрие по-скъп заем, взет от китайски банки. Така упованията са били да се спестят 60-70 млн. лева " Привлякохме едни от най-хубавите капиталови банки, а точно Citi, JPMorgan и ING за мениджъри по емисията ", с които работи и Министерство на финансите за държавния дълг ", уточни Арабаджиев.

Въпросният 1 млн. лева е заплатен на две адвокатски адвокатски фирми в Лондон - „ Clifford Chance ” и „ Аllan&Overy ”, съветвали облигационния заем. Войната в Украйна обаче е осуетила финансовата интервенция - поскледвалото покачване на лихвите е направило рефинансирането на заема на ББР неизгодно.

Води се политическа борба сред две партии и ББР няма работа в нея, уточни Арабаджиев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР