Около 30 процента от българското население или почти всеки трети

...
Около 30 процента от българското население или почти всеки трети
Коментари Харесай

Всеки трети българин заплашен от бедност

Около 30 % от българското население или съвсем всеки трети българин живее в сериозен риск от беднотия, демонстрират данни от разбор на Евростат за делът на хората в тежки материални ограничения в Европейски Съюз през 2017 година Средният индикатор за Европейски Съюз на хора, живеещи в тежки материални ограничения, е 6,7 на 100.

Все отново страната ни е постигнала забележителен растеж в обществената си политика, защото през 2010 година делът на хората в тежки материални ограничения у нас е бил 46 %, до момента в който за предходната година той е регистриран на 30 %, демонстрират данните на Евростат.

Отнесени към популацията на страната цифрите демонстрират, че през 2010 година в материални ограничения са живели към 3,5 милиона българи, до момента в който през 2017 година техният брой е бил към 2,1 милиона или понижение от 1,4 млн. души на лицата у нас, които са имали съществени материални ограничения.

Според настоящи данни на Национален статистически институт най-голям дял на хората у нас, които живеят в сериозен риск от беднотия или материални ограничения, е максимален измежду българите на възраст 65 + години - към 46 на 100 от сънародниците ни в тази възрастова категория или близо над 670 хиляди души, съобщи Българска телеграфна агенция.

Втората група, за която също се регистрират индикатори на беднотия и материални ограничения е на младите българи до 17-годишна възраст, които са към 42 % или над 550 хиляди. Сред българите в дейна трудова възраст 18-64 години процентът на риск от беднотия е 37 на 100, демонстрират данните на родната статистика.

Около 33 милиона европейци или 6,7 на 100 от жителите на Евросъюза са били в обстановка на съществени материални ограничения през 2017 година, регистрират данните на Евростат.

Най-ниски равнища на материални ограничения са регистрирани в следните страни-членки: Швеция /0,8 на сто/, Люксембург /1,6 на сто/, Финландия /2 на сто/ и Холандия /2,6 на сто/, демонстрират данните на европейската статистика.

В другия завършек на скалата, страните от Европейски Съюз, в които се записва най-голям % на хора в материални ограничения, са: България - 30 на 100, Гърция - 21 на 100, Румъния - 19, 4 на 100 и Унгария - 14, 5 на 100.

Най-високи дялове на хората в Европейски Съюз, които са били в тежки материални ограничения са регистрирани измежду семействата с един възрастен човек - към 10 на 100. Още по-висок е делът на хората с материални ограничения измежду възрастните семейства с деца - 14 %.

За семействата с двама или повече членове /с деца или без деца/ индикаторът за беднотия е доста по-нисък и варира сред 5-6 %.

Според европейската процедура се смята, че един човек е изложен в риск от беднотия, когато не може да си разреши най-малко четири от следните неща, за които множеството хора считат, че са желателни или нужни, за съответен обществен живот: да заплащат сметките си навреме; да поддържат дома си топъл; изправени пред непредвидени разноски да ги поемат без проблеми; да ядат месо /или вегетариански еквивалент/ редовно; да могат да си разрешат една седмица отмора надалеч от дома; да употребяват без проблеми тв приемник, пералня, кола, телефон.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР