Около 25 са смъртните случаи на жени, жертви на домашно

...
Около 25 са смъртните случаи на жени, жертви на домашно
Коментари Харесай

25 смъртни случая при домашно насилие само за една година в България

Около 25 са смъртните случаи на дами, жертви на домашно принуждение единствено за една година в България. Това сподели за Радио „ Фокус “ Ралица Христова – президент на Зонта клуб – Варна. Тя уточни, че в последните години все по-често се приказва за домашното принуждение, само че към момента тематиката не е на дневен ред в обществото.

``
реклама

По думите й една от задачите на клуба е оповестяване на казуса и взимането на съответни ограничения преди да е станало прекомерно късно. Друг сериозен проблем е това, че към момента в страната има дами, които одобряват шамара или обидите като нещо обикновено, а не осъзнават, че действително са жертви на принуждение.

„ Най-важното е, че когато е систематичен тормоз дали е вкъщи или на работното място, тъй като при мен като психолог идват и дами, които са жертви на прочувствен тормоз в работата си, би трябвало да се вземат незабавно ограничения, тъй като по-късно се влиза в един циничен кръг, от който няма излизане “, безапелационна бе Ралица Христова. По този мотив от неправителственото съдружие организират акции и в учебните заведения, с цел да могат младите девойки да схванат, че насилието има разнообразни форми и нюанси и те не би трябвало да се помиряват с него.

Според експерта една от аргументите младите дами да не търсят помощ дълго време, откакто са станали жертва на фамилен тормоз се дължи на това, че те са виждали сходно отношение в домовете си и одобряват насилието, като нещо обикновено.

„ Културата и възпитанието са в основата, само че също по този начин и неналичието на фамилен модел играе сериозна роля при образуването на възгледите за това, кое е и кое не е обикновено да се случва вкъщи. През пролетта правихме Балканска конференция и в границите на събитието говорихме за малцинствата и ранните бракове. Оказва се, че тези девойки просто не знаят, че имат и други разновидности в живота си, те не знаят, че могат да продължат в посока, която им харесва, а не която им дефинират. Незнанието е най-големият проблем, най-малко за мен “, добави Ралица Христова. Тя сподели още, че е значимо дамите да търсят помощ от управляващите преди обстановката в фамилията да ескалира. Освен това е значимо оказването на психическа помощ на дамите, тъй като доста постоянно те се завръщат при насилника си и още веднъж влизат в циничен кръг на принуждение и прочувствен тормоз.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР