Около 200 централни банкери и икономисти от цял свят ще

...
Около 200 централни банкери и икономисти от цял свят ще
Коментари Харесай

Световните централни банкери обсъждат борбата със завръщащата се инфлация

Около 200 централни банкери и икономисти от целия свят ще вземат участие в започващия довечера в Южна Португалия годишен конгрес на Европейската централна банка (ЕЦБ), на който ще бъдат разисквани методите за противопоставяне на завръщащата се инфлация, подхранвана от войната в Украйна, съобщи Франс прес.

Форумът на ЕЦБ в Синтра, западно от Лисабон, се организира в първокласен хотел, за първи път присъствено след две години виртуален формат поради пандемията.

Президентът на институцията Кристин Лагард също ще се появи още веднъж в Синтра, където се изрече на първия конгрес на ЕЦБ през 2014 година, когато още беше ръководещ директорк на Международния валутен фонд (МВФ).

Сред другите участници тази година са и президентът на Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати Джероум Пауел и шефът на " Банк ъв Ингланд " (Bank of England) Андрю Бейли.

Към тях ще се причисли генералният шеф на Банката за интернационалните разплащания (БМР) Агустин Карстенс, като четиримата ще се срещнат на обособени диспути в сряда в края на семинара.

Речта на Лагард, планувана за на следващия ден сутринта, ще бъде следена с огромен интерес от пазарите, защото ЕЦБ възнамерява през юли да увеличи лихвите си като мярка против инфлацията, за първи път от единайсет години.

Тази вероятност докара до обновяване на риска от дългова рецесия в еврозоната, като от ден на ден нараства разликата в лихвите, желани от северните и от южните европейски страни при взимане на задължения, с цел да финансират дефицитите си.

ЕЦБ беше принудена напоследък да постави старания, с цел да успокои вложителите, като разгласи подготовката за нов инструмент срещу фрагментацията, за да се уеднаквят така наречен спредове - разликата сред лихвите за страните с положителни условия за взимане на заемите и останалите страни. На форума в Поругалия ще се следи за всеки нов подробност в това отношение.

Очаква се тонът на полемиките да бъде изключително сериозен. Според европейски източници в петък Лагард е декларирала пред държавните и държавни ръководители от Европейски Съюз, които участваха в среща на върха в Брюксел, че войната визира осезаемо стопанската система на еврозоната.

Икономическата интензивност страда от цените на газа и вносните първични материали, подхранващи инфлация, която се чака да продължи дълго. Продължаващите проблеми с веригите за доставки и царящата неустановеност също оказват напън върху интензивността, е предизвестила Кристин Лагард, съгласно същите източници.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР