Около 170 компании произвеждащи части и системи за основните автомобилни

...
Около 170 компании произвеждащи части и системи за основните автомобилни
Коментари Харесай

България се утвърждава като ключов участник на глобалния пазар за производство на компоненти и системи за автомобилната индустрия


Около 170 компании произвеждащи елементи и системи за главните автомобилни производители, основават 4% от Брутният вътрешен продукт и генерират претовареност за над 40 000 души в България. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов пред представители на автомобилния отрасъл, които се събраха на второто издание на Automotive Leaders Summit Europe във Виена.

По думите му планове на стойност 800 млн.лв., създаващи близо 13 000 работни места са сертифицирани по закона за поощряване на вложенията и подкрепени от Министерство на стопанската система.

Форумът беше открит от заместник-министър Борисов, който показа главните благоприятни условия и провокации, които дефинират бъдещото развиване на бранша: позитивната динамичност на световната стопанска система, рискът от протекстионистични ограничения, налагани от трети страни и навлизането на осведомителните технологии.

На събитието участваха мениджърите на най-големите компании в бранша. Бяха разисквани тематики, като Брекзит, Индустрия 4.0, новите логистични технологии и умната инфраструктура. Участници в лидерската среща показаха мнение, че България се се утвърждава като основен състезател и една от най-бързо разрастващите се дестинации в областта на производството на съставни елементи за автомобилната промишленост.

В рамките на форума бяха извършени самостоятелни срещи с водещи компании за разискване на съответни благоприятни условия за бизнес и вложения в България. Отделни двустранни срещи бяха извършени от българската делегация с LKW Walter и Robert Bosch AG, като бяха разисквани капацитета на България в областта на логистиката и превоза, както и построяването на R&D центрове за автомобилната промишленост. Българската делегация водена от заместник-министър Борисов, включваше и представители на Automotive Cluster Bulgaria и Национална компания индустриални зони.

Бе разисквано още, че дигитализацията има главно значение за развиването на логистичния бранш по линия на електронната търговия и въвеждането на нови модели на ръководство. Развитието на технологиите дефинират и бъдещото нахлуване на електрическите автомобили и самостоятелните транспортни средства. На фона на тези световни трендове заместник-министър Борисов открои ролята на самодейностите по време на Българското председателство на съвета на Европейски Съюз в областта на приемането на единна тактика за общаиндустриална политика на съюза. Автомобилният бранш като един от определящите за промишлеността безспорно би трябвало да бъде част от тази тактика.

На форума заместник-министърът показа и целите на българското председателство в областта на комерсиалната политика и ограниченията за сключване на двустранни и многостранни съглашения за свободна търговия. Той уточни и преимуществата за вложения в България – макроикономическа и финансова непоклатимост, нараснал кредитен рейтинг от две от главните рейтингови организации, ниски налози и оперативни разноски и пакет от конкурентни капиталови тласъци.

В умозаключение на речта си той акцентира нуждата от взаимни дейности на страните членки в Европейски Съюз за реализиране на резистентен напредък на автомобилната промишленост, като направи паралел със слогана на Българското Председателство на Съвета на Европейски Съюз: „ Съединението прави силата “.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР