Около 17 300 пенсионери ще получат по-малък доход от държавното

...
Около 17 300 пенсионери ще получат по-малък доход от държавното
Коментари Харесай

17 300 пенсионери ще получат по-малко пари през юли

Около 17 300 пенсионери ще получат по-малък приход от държавното публично обезпечаване през юли по отношение на юни. Причината не е понижение на прихода от пенсия – главните размери на пенсиите от всички типове нарастват, само че за някои пенсионери с по-ниски пенсии нарастването от 1 юли е по-малко от това, нужно да компенсира " коронавирус добавката " и самостоятелната обезщетителна разлика.

Около 9200 от тези пенсионери са с пенсия по европейски регламенти и интернационалните контракти, а останалите са наследствени пенсии и пенсии, несвързани с трудова активност. Това стана ясно през днешния ден по време на информативен ден, отдаден на измененията в пенсионното законодателство през 2022 година, заяви Българска телеграфна агенция. 

С предстоящите резултати от измененията в нормативната уредба от 1 октомври т.г., над 715 хиляди пенсионери ще получат нарастване на пенсията си. Средната пенсия ще доближи 722 лева и ще нарасне с близо 19 % по отношение на юни при отчитане на спомагателните суми, изплащани към пенсията.

Около 306 хиляди души през юли и към 304 хиляди през октомври, ще получават приход от пенсия, по-малък или еднакъв на формалната линия на беднотия за страната от 413 лева. Това са пенсионери с минимални пенсии за застрахователен стаж и възраст при повърхностен стаж, пенсионери с пенсии за неработоспособност заради общо заболяване в най-малък размер, пенсионери с пенсия, несвързана с трудова активност, както и пенсионери с пенсия от европейски регламенти и интернационалните контракти. Промените ще доведат до това от ден на ден пенсионери да получават действителния размер на пенсията си. Броят на пенсионерите с пенсия на най-малък размер ще намалее до 806 хиляди жители през октомври, при над 1 016 000 през юни.

Пенсионерите с оптималната пенсия ще намалеят от 33 500 през юни, до 15 хиляди пенсионери за юли и до малко над хиляда пенсионери през октомври 2022 година, когато оптималният размер на пенсията ще нарасне до 3400 лева. Промените ще доведат до това от ден на ден пенсионери да получават действителния размер на пенсията си, обясниха специалистите от Национален осигурителен институт.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР