Около 1500 училища с общо около 120 000 ученици и

...
Около 1500 училища с общо около 120 000 ученици и
Коментари Харесай

Около 1500 училища със 120 000 ученици и 10 500 учители ще участват в новия проект на МОН - Подкрепа за успех

Около 1500 учебни заведения с общо към 120 000 възпитаници и съвсем 10 500 учители ще бъдат включени в новия план на Министерството на образованието и науката "Подкрепа за триумф ", който се финансира с 127 759 360 лв. от оперативната стратегия "Наука и обучение за образован напредък ". Като 47 000 възпитаници от тези 120 000 възпитаници ще вземат участие по плана и в действия за кариерно насочване, сподели на конференция заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева.

Тя посочи, че планът стартира от през днешния ден и ще продължи 30 месеца. По плана ще се извършват действия за превъзмогване на усложнения в образованието и за пропуски при усвояването на образователното наличие, като фокусът ще е към учениците от начален и прогимназиален стадий на главното обучение, съгласно самостоятелните потребности на учениците. Почти 10 500 учители ще бъдат подготвени, с цел да открият рано кои са учениците в риск, а 920 от тези 1500 учебни заведения по плана са тези учебни заведения, които в този момент се финансират, тъй като имат висока централизация на деца от уязвими групи, изясни Сачева.

Тя добави, че останалите учебни заведения по плана ще бъдат избрани съгласно броя на учениците с над 100 извинени и с над 10 неизвинени отсъствия, от резултатите от националните външни оценения след четвърти и след седми клас - по български език и литература /БЕЛ/, по математика, както и от резултатите от наложителния държавен зрелостен изпит по БЕЛ след 12-и клас. По плана ще има действия за родители, за посредници и обществени служащи, с цел да се поддържат учителите в процеса на приобщаване на децата.

Основен фокус по плана ще са също професионалната подготовка, ранното информиране и запознаване с специалности, и ранното кариерно насочване на учениците, главно сред пети и седми клас, сподели Сачева. По думите ѝ 15 % от цената на плана ще бъдат ориентирани към действия и занимания по ползи на учениците, които и в този момент се финансират през националната стратегия. По плана те ще са свързани с цифрови умения и креативност, с технологии, изкуства, естествени науки, ще се подчертава също на гражданското и екологичното обучение, на здравословния метод на живот и културата, изключително при учениците от уязвимите групи.

"Проектът е ориентиран към децата с проблеми в ученето и те могат да са от уязвими групи, със специфични просветителни потребности, може даже да са и надарени деца, които имат проблеми с усвояването на образователния материал. В България в този момент има 24 00 деца, които живеят в т.нар наставнически спор и те също може да имат компликации в ученето и по някаква причина да са с риск от отпадане от учебно заведение ", разяснява заместник-министър Сачева.

Общо учебните заведения в България са към 2400. Изискванията на Европейска комисия по плана са с европейски средства да насочим напъните към тези учебни заведения, в които има възпитаници с обучителни компликации, съобщи Деница Сачева. Тя означи, че "индикаторът за отпаднали деца е един от знаците, по които сме следени от Европейска комисия и би трябвало да реализираме забележителен прогрес ".

През тази образователна година съвсем 450 деца са се завърнали у нас със своите родители от Испания, Португалия, Холандия и Германия, и учат в български учебни заведения, само че имат потребност от спомагателни часове по БЕЛ и история, заяви Сачева. И посочи, че 75 от тези възпитаници са от Пловдив. Учениците, които ще вземат участие в плана, ще имат спомагателни занимания по БЕЛ, по история, по математика и естествени науки - физика, химия и биология, сподели ръководителят на плана Грета Ганчева.

По думите ѝ тези спомагателни образования ще са в границите на целодневното образование в учебните заведения, през ваканциите и през почивните дни, а учителите ще получават в допълнение възнаграждение на тези часове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР