Около 1500 г. пр.Хр. настъпление, предвождано от Яхмос I, първия

...
Около 1500 г. пр.Хр. настъпление, предвождано от Яхмос I, първия
Коментари Харесай

Какво очаквахме от конференцията COP26?

Около 1500 година пр.Хр. нахлуване, предвождано от Яхмос I, първия фараон от 18-ата династия, връща целия Египет под ръководството на Тива. Тогава равнището на въглероден диоксид в земната атмосфера е било към 277 частици на милион (чнм). Когато Сидхарта Гаутама Буда реализира прояснение под дървото Бодхи хилядолетие по-късно и даже когато Сократ пресушава чашата си, цялостна с отрова, век по-късно, равнището на CO2 е съвсем непроменено. Подобно остава и когато династията Тан и Праведният халифат пораждат през VII век, а когато империята на ацтеките пада под властта на испанските завоеватели девет века по-късно, нещата са напълно същите. На фона на трагичната човешка история през по-голямата част от времето съставът на атмосферата е бил съвсем неизменен.

През средата на XIX век обаче това стартира да се трансформира доста внезапно за историческите и геоложките стандарти. При междинни равнища сред 275 и 285 частици на милион в продължение на хилядолетия през 1910 година CO2 доближава 300. Същият този индикатор през 2020 година е 412 чнм (виж графиката). За към век значим аспект в живота на Земята е претърпял смяна, 100 пъти по-голяма, в сравнение с в миналото е била следена преди този момент през хилядолетието.

Също толкоз шокираща, само че доста по-забележима би била една смяна в подредбата на континентите. Едва ли обаче следствията биха били от толкоз плашещо естество. Въпреки че високото равнище на въглероден диоксид в атмосферата и въздействието му върху биологичните, химичните и физичните процеси на планетата не разбърква тектонските плочи, а трансформира значително света върху тях.
Ефектите
Повече въглероден диоксид значи повече растителност. През 30-годишния интервал сред 1980 до 2009 година сателитни наблюдения разкриват, че сред 25 и 50% от покритата с растения повърхнина на планетата, обхващаща повърхност колкото тази на Африка, Азия и Европа, взети дружно, са станали видимо по-зелени. Самият растителен живот процъфтява в среда, обогатена с CO2, добавяйки десетки милиарди тонове към биомасата на планетата. Океаните от своя страна стават по-киселинно наситени, като поемат част от спомагателния CO2 в атмосферата - този развой е съпоставим с 10 реки от чиста втечнена оловно-киселинна батерийна течност с размерите на р. Темза да се излеят в океаните.
Реклама
А физиката? Въглеродният диоксид всмуква инфрачервеното излъчване, посредством чието лъчение повърхността на Земята се охлажда оптимално. Повече CO2 в атмосферата прави този развой по-труден, тъй че това значи по-топла Земя. Увеличението на CO2 от средата на XIX век в сходство с промишленото и селскостопанското произвеждане и отделянето на други парникови газове като метан, азотен оксид и промишлени газове като хлорофлуоровъглероди покачва междинната температура на повърхността на планетата сред 1.1° С и 1.2°С.

Неблагоприятен е резултатът върху земеделските реколти и секторът става съществена жертва на климатичните промени. Увеличили са се значително честотата, интензивността и продължителността на сушите и горещите талази. Това също е повода огромни сектори от замръзнали преди площи да се топят, планински ледници да изчезват и намаляването с 90% на площта на леда в Северния ледовит океан. Следователно това води до дестабилизиране на огромните ледени покривки на Гренландия и Западна Антарктида и улеснява средноголеми урагани да се трансформират в доста мощни стихии. Освен това се затруднява достигането на питателните субстанции до зависещи от тях живи организми, които живеят покрай повърхността, до момента в който самото морско ниво се повишава със сантиметър на всеки три години.

Ако това можеше да се съпостави с континентално пренареждане, би било един голям тектонски конвулсия, който мести всички континенти и техните поданици надалеч от полюсите към екватора, като в това време изтласква хладните планински върхове към горещи равнини, а бреговите линии остават под вълните. Но, несъмнено, с ангажимента, че този развой единствено набира скорост.

Няма подозрение, че смяната в равнищата на CO2 е провокирана от човечеството основно посредством изгаряне на изкопаеми горива и посредством превръщането на гори и други естествени екосистеми в земеделска земя. Докато тези действия не престават в сегашната си форма, равнището на CO2 ще продължи да нараства, а светът ще се отдалечава все по-разрушително от обичайното си положение.
Реклама
Когато през 1992 година равнището на CO2 доближава 356 чнм и доказателствата за антропогенно породеното стопляне са към този момент забележими, международните водачи се съгласяват да създадат въпреки всичко нещо във връзка с евентуално задаващата се злополука. В Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата е контрактувана среща в Рио де Жанейро през същата година, която да се ангажира със " стабилизиране на концентрациите на парникови газове в атмосферата до равнище, което би предотвратило рискова антропогенна интервенция в климатичната система ". По проект това е трябвало да бъде свършено в период, който да разреши на екосистемите да се приспособяват естествено към изменението на климата и да се подсигурява, че производството на храни не е застрашено, като се дава гаранция за ненарушаване на икономическото развиване.

Към оня миг това беше най-амбициозното интернационално съглашение от подобен вид. Мнозина не биха подписали евентуално, в случай че знаеха че, общо взето, Организация на обединените нации се ангажира посредством това съглашение да постави завършек на промишлеността с изкопаеми горива. Но няма по какъв начин да стабилизира климатичното изменение, без да се спре повишението на равнищата на парникови газове в атмосферата.
Нова епоха
Изкопаемите горива са от решаващо значение за развиването на стопанската система от два века насам. Те играят съществена роля в най-важната промяна на човешкото богатство - промяна, която означи голям напредък както на международното население, по този начин и на благосъстоянието на хората. Но тяхното потребление също е причина за големите равнища на CO2, което освен е значителен, а и екзистенциален проблем, който би трябвало да се сложи под надзор и да се стабилизира.

Докато тези възвишени желания се носят без съответна база, безспорната големина на задачата може да бъде пренебрегната и значително се случва тъкмо това. През 2015 година в Париж същата група страни обвързаха своите желания към набор от съответни цели, като по този метод предоставиха големи обещания. " Предотвратяване на рискови антропогенни промени ", се споделя в Парижкото съглашение, което на процедура цели да задържи повишението на междинната световна температура до под 2°C над прединдустриалните равнища и ограничение на повишението на температурата до 1.5°C над прединдустриалните равнища. Що се отнася до времевата рамка, съгласно експертите пикът на излъчванията от парникови газове би трябвало да настъпи скоро, като следва да има внезапен спад по-късно и в последна сметка баланс. Баланс сред излъчвания от антропогенни източници и тяхното попиване, като задачата е нулеви чисти излъчвания до втората половина на този век. (Именно това е концепцията за Net Zero Economy - записка на " Капитал ".)
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Телекоми 3 Земеделие 1 Свят 2 Здравеопазване 3 Земеделие 1 Телекоми 2 Здравеопазване Реклама
Моментът, в който равнището на CO2 е почнало да се покачва, е бил неволното начало на нова епоха, в която индустриалната стопанска система и естествените процеси се преплитат. В процесите, които предстоят, е нужна същата поредност и ангажираност, каквито е имало в апогея на индустриализацията. Споразуменията в Рио и Париж въпреки всичко демонстрират, че пътят напред има нужните цели и своята еднаквост. Стабилизирането на климата ще бъде резултат от преднамерени намеси както в стопанската система, по този начин и в природата в световен мащаб. И то ще бъде поддържано, в случай че е поддържано, от институции, които ще имат за цел да ръководят земната атмосферата.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР