Около 150 са новородените с диабет в България годишно. Това

...
Около 150 са новородените с диабет в България годишно. Това
Коментари Харесай

Около 150 са новородените с диабет в България годишно

Около 150 са новородените с диабет в България годишно. Това сподели ендокринологът доцент Радка Савова в изявление за Агенция „ Фокус “.
" В София имаме към 100 новорегистрирани годишно ", добави тя. Ендокринологът разяснява и първите признаци при диабет.
" Най-ранният, който може да се види, е намаляване на тегло при добър вкус ", сподели тя и добави, че това се следи по-скоро при по-големите деца, които имат време да отслабнат без внезапно да изпадат в тежко положение.
" И идващите признаци това са: жадност, постоянно уриниране, ставане нощем до тоалетната, вторична енореза, т.е. възобновено нощно напикаване, ацетоновият мирис, който се появява, коремните болки и повръщането, които се показват в последните дни преди диабетната кетоацедоза, която е тежко положение на метаболитна ацидоза, тежко обезводняване, което води до кома ", изброи признаците на диабета доцент Савова.
По думите ѝ децата са ангажирани с контрола на диабета и това в действителност е особеното. „ Едно дете, което би трябвало да съблюдава диета, което би трябвало да бъде приучено на известна дисциплинираност, режим и метод на живот, несъмнено, че в прочут смисъл е друго от другите деца, само че това е единствено по този индикатор – ангажираност към надзор на диабета. Иначе те физически, душевен и прочувствено са изцяло здрави с целия капацитет да живеят и да се развиват като здрави деца “, разяснява тя.
Тип 1 автоимунен диабет не може да бъде предотвратен.
" Дори когато ние в някакви по-ранни стадии сме открили, че детето към този момент има антитела към бета клетките на панкреаса, ние единствено следим тези деца, с цел да знаем по кое време да се намесим с инсулин, само че ние не можем да предотвратим това заболяване ", сподели доцент Радка Савова. По думите й лечението с инсулин е животоподдържащо лекуване, само че то не е лечение на диабета. Тя добави, че този диабет е друг от диабет вид 2, който не е автоимунен.
" Диабет вид 2 диабет не е автоимунно заболяване – до там води затлъстяването, обездвижването и инсулиновата резистенция. Този диабет при възрастните, който към този момент е до 10% от популацията, и все по-често визира и деца със затлъстяване, този диабет е предотвратим ", безапелационна бе тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР