Около 150 известни личности, писатели, учени и философи - включително

...
Около 150 известни личности, писатели, учени и философи - включително
Коментари Харесай

Над 150 известни личности срещу цензурата

Около 150 известни персони, писатели, учени и философи - в това число създателите Дж. К. Роулинг („ Хари Потър “), Салман Рушди („ Сатанински строфи “) и Маргарет Атууд („ Разказът на прислужницата “) - подписаха отворено писмо, в което се отхвърля цензурата.

Разнообразни фигури от цялото земно кълбо сложиха имената си в писмото, което беше оповестено във вторник в сп. Harper`s.

Те споделят, че поддържат расовата правдивост, само че и, че това е довело до „ задушаване “ на открития разговор.

„ Свободният продан на информация и хрумвания, животът на демократичното общество, всекидневно става все по-ограничен “, се споделя в писмото.

В писмото не са посочени съответни образци, само че се отбелязва, че „ институционалните водачи, в суматохата ползват прибързани и непропорционални санкции вместо да се разглеждт промени “.

„ Редакторите са уволнени поради стартиране на спорни публикации, книгите се изтеглят заради хипотетична неистина, публицистите не могат да пишат по избрани тематики, професорите са разследвани за цитиране на творби по литература в клас... “, се споделя в известието.

„ Ограничаването на дебатите, било то от репресивно държавно управление или от нетърпимо общество, непроменяемо наранява тези, които нямат власт, и прави всички по-малко способни на демократично присъединяване. “

Писмото провокира реакция в обществените медии от експерти и публицисти от двете страни на пътеката, като някои споделят, че самосъжаляващо, изтъквайки, че доста от подписалите се имат свободен достъп до огромни платформи.

През последните месеци редица фигури бяха засрамени в интернет, поради мнения, считани за обидни по тематики за раса, пол и половост.

Миналата година американски професор, който цитира расова машинация от книга на Джеймс Болдуин по време на лекция в Ню Йоркското учебно заведение, беше уволнен с обвинявания в расова дискриминация.

През януари издателството Flatiron Books анулира обиколката на авторката Жанина Куминс, откакто романът й „ Американски мръсотии “ беше изрично наказан за стереотипни описания на мексиканци.

Някои от подписалите се са атакувани поради мнения, които са предизвикали засегнатост.

Това включва и създателя на Хари Потър Дж. К. Роулинг, която този месец беше грубо подложена на критика за мнения за транссексуални хора.

В някои страни даже са забранили творби, в това число на английския романист Салман Рушди, който е живял в скривалище, откакто е получил закани поради книгата си „ Сатанически строфи “ от 1988г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР