Около 150 дози кръвна плазма от излекувани от са дарени

...
Около 150 дози кръвна плазма от излекувани от са дарени
Коментари Харесай

Има ли достатъчно кръвна плазма за лечение на коронавирус?

Около 150 дози кръвна плазма от излекувани от са дарени в Националната банка в София. Тя работи от средата на месец май и доставя лечебните заведения в цялата страна. До момента обаче донорите са едвам към 50, предава Българска национална телевизия.
Сема е преборила ковид преди към 2 месеца. Решила е да подари кръвна плазма, с която може да се лекува инфектиран в тежко положение. " Вече много хора са го преболедували, в случай че се чувствате добре, здрави сте, просто помогнете. Не лишава доста време ", сподели Сема Садъкова.
 Д-р Михайлова: 200 мл кръвна плазма от преболедувал отстраняват ковид Д-р Михайлова: 200 мл кръвна плазма от преболедувал отстраняват ковид
“Всеки преболедувал COVID-19 има вирус обезвреждащи антитела и ние разчитаме тези хора, които са преболедували, да се обадят на...
Процедурата лишава към 40 минути. Изискванията към донора – да е здрав, да са минали най-малко 40 дни от позитивния PCR тест и да е на възраст до 55 години. " Това са хора, които се възвръщат от заболяване. И се приема, че в тази възраст рискът от съпътстващи болести е най-малък ", сподели доктор Юлия Велева, Национален център по трансфузионна хематология.
Друго условие е донорът да показа позитивен резултат от PCR тест. " За да можем да сме безапелационни, че тези антитела, които ние ще предоставим с тази плазма, са тъкмо против този вирус ", сподели доктор Юлия Велева, Национален център по трансфузионна хематология. За момента кръвна плазма за лекуване на заболели от COVID-19 се подарява единствено във ВМА и Националния кръвен център в София. " В другите центрове към моментна няма и такова огромно търсене. Най-голямо количество сме подали на Шумен. Към момента няма искане, което не е задоволено. Може да се забави от половин до един ден, чакайки карантинираната плазма да получи резултатите ", сподели доктор Николай Николов - шеф на Националния център по трансфузионна хематология. От Националния кръвен център са в подготвеност да одобряват донори на плазма и през почивните, стига да има искащи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР