Около 10% ръст на престъпленията по коледно-новогодишните празници се отчита

...
Около 10% ръст на престъпленията по коледно-новогодишните празници се отчита
Коментари Харесай

Празниците са златно време за крадците

Около 10% растеж на закононарушенията по коледно-новогодишните празници се регистрира в Пловдивско всяка година. В този интервал се засилват джебчиите и апашите по домовете. Интересното е, че до момента в който избраха селата, поради по-лесните удари, в този момент крадците дебнат за плячка главно в огромните градове. Те вършат ударите си съвсем на всички места - до момента в който се возите във влака или рейса, до момента в който пазарувате в мола, до момента в който пресичате следващото кръстовище. Именно увеличението на престъпността по време на зимните празници води до извода, че Коледа май е за крадците, а не за децата.   

„ Навън е належащо хората да бъдат по-бдителни и виновни към персоналните си движимости. Да внимават за съмнителни лица в комерсиалните центрове и в всеобщия градски превоз, които биха се възползвали от разсеяността им или съзнателно основават обстановки, с които да отвлекат вниманието им. Обикновено причинителите на джебчийски обири употребяват оживлението към пазарите и православните храмове и протягат ръка основно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти, външни джобове на връхни облекла и портфейли, носени в задния джоб на панталоните “, поучават от пловдивската полиция.

През празничните дни крадците наблюдават за празни жилища, в които да влязат и да ги оберат. Те се ориентират къде тъкмо да влязат по доста неща - тъмни прозорци, претъпкана пощенска кутия, празна кофа за отпадък, спуснати щори и пердета, липса на пране по въжето на балкона и т.н.  Опитни служители на реда предизвестяват, че най-опасни са професионалните крадци, които поддържат мрежа от информатори в региона си на деяние. Те се възползват от доносници, като непрестанно се осведомят кой какво ново си е купил, дали е сменил остарялата кола с нова, по какъв начин се заключва жилището му, в какви интервали от време отсъства и т.н. 

Не са малко случаите, когато измежду доносниците е точно човек, който минимум подозираме, като да вземем за пример комшия.  Ако възнамерявате да отсъствате от вкъщи си по време на празниците, сигурно би трябвало да вземете ограничения да предпазите жилището и скъпите си движимости от крадци. Най-важното нещо, което на пръв взор не е значително, само че несъмнено работи - не съобщавайте на доста хора, че ще отсъствате от вкъщи си по време на празничните дни. Предупредете и децата си да не вършат това, защото към този момент се трансформира в мода младежите да оповестяват за всяка своя стъпка в обществените мрежи. Особено значимо е да не се написа във Фейсбук за идно пътешестване или да се показва точна дестинация. Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да ревизирате дали всички порти и прозорци са добре затворени и заключени. Помолете непосредствен човек - родственик или комшия, на който имате доверие, да наглежда понякога къщата или жилището ви, гласят препоръките на пловдивската полиция. 

Важно е да знаете, че не трябва да влизате в разрушеното жилище. Възможно е крадецът към момента да е вътре и да ви заплаши или уплаши. Запазете успокоение и намерете метод да се обадите в полицията. Не влизайте в дома си и не пипайте нищо до идването на полицейските органи, предизвестяват униформените. При осъществяването на огледа на жилището от служителите на реда или на по-късен стадий се огледайте за непознати движимости и в случай че намерите такива, сигнализирайте полицията, без да ги премествате или докосвате. 

Полицейските данни сочат, че умел нарушител може да отвори заключващ механизъм на входната врата на къща или апартамент за времето сред 2 и 10 минути. След като проникне, той се насочва към задачата. Средното време на кражбата се дефинира от това дали апашът авансово знае какво ще задигне и къде се намира то. Ако взломът е на инцидентен принцип, ударът лишава не повече от 6 минути след влизането. В такива обстановки крадецът рови слепешката, търси скъпи движимости и полезности, които са покрай изхода. Обикновено става въпрос за портфейли, телефони, преносими компютри, тв приемници, пари и бижута. По-смелите налитат и на ключове за коли, след което реализират и втори стадий - отдръпват се с возилото. Ако крадецът знае какво тъкмо ще открадне и неговото местонахождение в дома, изнасянето му става за най-много 2 до 3 минути. 
Топ 5 правила за предотвратяване от онлайн измамници
1. Мислете, преди да кликнете на линка. Инсталирайте си програмен продукт за сканиране на адреси, с цел да сте сигурни, че няма да посетите уебстраници, инфектирани със злотворен код. Времето за разкриване дали една страница е неприятна, е преди да я заредите в уеббраузъра си ​- AVG LinkScanner прави това. Той е безвъзмезден за всички консуматори и работи добре дружно с всички други антивирусни артикули и артикули за сигурност. 



2. Гледайте за " S ". Уверете се, че уебсайтовете, от които пазарувате, са сигурни и че в адреса им има " https " за страницата, през която ще стартира и приключи

тран​сакцията с заплащането ви.  Буквата " S " в URL адреса приказва за сигурност. Когато сте в секция за сигурни страници в уеб страницата, вие ще видите иконка на катинарче в горната или долната част на браузъра си (според неговия производител).

3. Обновявайте постоянно софтуера за сигурност. Това значи, че би трябвало да имате последните осъвременявания и да сте минали към последните версии на ​вашия програмен продукт за сигурност - те се доставят от съответния производител на софтуера. Това е извънредно значимо, тъй като „ неприятните момчета " бързо минават от един метод при офанзивите към различен, само че фирмите за сигурност работят непрекъснато, с цел да плануват дейностите им и да ги изпреварят най-малко с една стъпка. Ако сте осъвременили софтуера си, то и вие ще сте една стъпка напред.

4. Дръжте тайната си информация в действителност загадка. Когато пазарувате онлайн, ползвайте обособен имейл акаунт (имейл адрес), който ползвате единствено за тази цел. Използвайте неповторима ключова дума, друга от тази на всички други ​ваши сметки, които имате. Вашият имейл адрес, основан особено за извършване на покупки, не би трябвало да има нищо общо с ​вашия персонален имейл, който ползвате всеки ден. Също по този начин записвайте си къде сте пазарували онлайн - постоянно разпечатвайте страниците и имейлите, получени за удостоверение.

5. Ползвайте разнообразни пароли. Всеки акаунт за пазаруван​е, банкова сметка, сметка на кредитна карта и имейл акаунт би трябвало да има неповторима ключова дума. Пазете тези пароли на несъмнено място. Уникалните пароли за всеки акаунт ще ви предпазят от цялостна кражба на персоналната ви информация, в случай че по някаква причина киберпрестъпниците съумеят да придобият достъп до една от тях. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР