Океан от пластмаса залива Земята. Това показва ново мащабно изследване,

...
Океан от пластмаса залива Земята. Това показва ново мащабно изследване,
Коментари Харесай

Тревожно проучване: Океан от пластмаса залива Земята

Океан от пластмаса залива Земята. Това демонстрира ново огромно проучване, съгласно което в безусловно всяка от общо 40 взети проби океанска вода се съдържа микропластмаса. То е извършено във водите на Атлантическия и на Антарктическия океан в границите на едно от най-големите надпревари по ветроходство в света - " Оушън автобус ", което тази година имаше и научна задача.



60 000 километра за 6 месеца - това е околосветското ветроходно съревнование " Оушън автобус ". Но тази година то приличаше повече на научна експедиция. С задача - да помогне на планетата. Или по-точно - да помогне на хората да осъзнаят мащаба на бедствието. Всяка лодка е била снабдена със специфична апаратура за взимане на проби от водата по време на плаването. И резултатите са пределно безапелационни. Количеството микропластмаси в океана е повишено 18 пъти за 5 години. Сравнението е с интервала 2017/18 година, когато е извършено предходното сходно проучване в границите на регатата.

" Това, което се следи в тези региони, е централизация на микропластмаси от 100 до 2000 частици на кубически метър вода ", споделя Виктория М. Фълфър, докторант - Университет на Роуд Айлънд.

Над половината проби демонстрират над 500 частици микропластмаса в кубически метър вода и то с размер по-голям от 0,1 мм.Анализираните проби са от втория стадий е по трасе от Кабо Верде до Кейп Таун, ЮАР. И от третия - през водите на Антарктическия океан - в едно от най- отдалечените от суша кътчета на света. Показателно е, че даже и там водната простор, през която рядко докосвана от плавателни съдове, прелива от микропластмаси. За първи път пробите са били събрани по този начин, че да се откри освен количеството, само че и произхода на пластмасата - т.е. от какъв тъкмо артикул е остатъкът - да вземем за пример - от бутилка или от торбичка.



" При това издание на конкуренцията имаше екипи, които направиха по 4 млн. измервания по 15 разнообразни индикатора, което е впечатляващо. Информацията ще се употребява за отчети, с които да бъдат осведомени и убеждавани държавни управления и компании с значим глас за определянето на бъдещето на планетата ", сподели Дани Уошингтън, тв водеща.

Микропластмасите са частици с размери по-малко от 5 мм. Могат да са първоначални или резултат от процеса на разпадането на пластмасата.

По данни на Екологичен потенциал, в океаните се намират над 150 милиона тона пластмаса, като всяка година попадат по още сред 4 и 12 милиона тона. Те попадат в телата на морските жители, а оттова - и в човешките. По данни на програмата на Европейски Съюз за наблюдаване на Земята, хората евентуално гълтам сред 39,000 до 52,000 микропластмасови частици годишно. Според прогнозите, до 2050 година пластмасата в океаните ще тежи повече в сравнение с всички риби в тях.

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР