Оказва се, министър в Холивуд ни излиза много по-евтино от

...
Оказва се, министър в Холивуд ни излиза много по-евтино от
Коментари Харесай

Ангелкова ще ни излезе по-евтино, ако си остане в Холивуд

Оказва се, министър в Холивуд ни излиза доста по-евтино от министър вкъщи. Да, в случай че закрием министерството на туризма и изпратим министър Ангелкова на бюджетна прехрана в Холивуд за безконечни времена, то всички ние в действителност ще пестим пари.

Това разяснява в своя разбор за Института за пазарна стопанска система Петър Ганев.

Нещо повече, даже главните действия (съответно разходи) на министерството да се запазят – най-много за туристическа реклама, само че също по този начин и за някои административни функционалности като категоризацията на туристическите обекти, а просто премахнем разхода за администрацията на министерството, то отново ще сме на плюс. Ето и данните.

Средно дневно Министерството на туризма изразходва по към 52 хиляди лева Функциите му са относително елементарни – огромна стратегия за реклама на туризма, по-малка стратегия за регулациите и администрация. Водещата стратегия на министерството – "Развитие на националната туристическа реклама и интернационалното съдействие в региона на туризма ", гълта по над 37 хиляди лева дневно. Тук са рекламните щандове, акции, конгреси и презентации, формалният туристически уебсайт, журналистически турове и така нататък При неналичието на пазарен механизъм и на опит за каквато и да е оценка на въздействието на процедура е невероятно да се каже кое от това е свястно и кое е хабене. Разбира се, всичко това може да бъде рационализирано и финансирано от туристическия бизнес, само че с националната пара постоянно е по-лесно.

Втората съществена стратегия на министерството, явно с известно възприятие за комизъм, е наименована "Подобряване на политиките и регулациите в бранша на туризма " – тук разходът за бюджета е към 8 хиляди лева дневно. Иронията в името на тази стратегия е в това, че в действителност министерството с всички сили се пробва да утежни средата в бранша, като си откри още нещо за контролиране. Последните образци в тази посока са следните:

1) да се контролира споделената стопанска система, разбирай да се ударят цифровите платформи и свободното предложение на услуги;

2) да се вкарат минимални цени в нощувките в хотелите, разбирай опит за ограничение на конкуренцията.

И двете хрумвания са типичен за публичния бранш – от една страна, се търси по-голяма роля на министъра в бранша (мечта на всеки бюрократ), а от друга, се работи за отбраняване на откритите играчи от новите и по-гъвкави такива (предложението за цените да вземем за пример идвало от "бранша ").
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР