Оказва се, че в произхода на едно от любимите ни

...
Оказва се, че в произхода на едно от любимите ни
Коментари Харесай

Топките за коледна украса: Магия от вековете

Оказва се, че в произхода на едно от обичаните ни коледни декорации има известна доза магия!

Топките за елха, която украсяваме за Рождество Христово, евентуално водят началото си от античен езически бит, пренесен в Съединени американски щати от Англия през XVII век. Тези коледни декорации много наподобяват на по този начин наречените " вещерски топки " (известни още като юле топки) и съгласно някои дължат своята известност след това на тях.

Макар да наподобяват тъкмо като красиви стъклени топки за елха, те не са били свързвани с съответен празник. Окачвали са ги целогодишно, постоянно на източен прозорец, с цел да отблъскат негативна сила, зли духове, проклятия и всичко друго отрицателно, за което може да се сетите (и може би през 2020 година имаме потребност тъкмо от тях!)

Вещерските топки могат да съдържат разнообразни съставки, които допълват магическия им тип. Според Музея на вещерството и магията в Боскасъл вярванията гласели, че техните блестящи шарки и ярки цветове притеглят и хипнотизират злите духове.

Така злото може да отиде към топката, а когато я допре, силата му ще бъде погълната и затворена вечно вътре. Ако топката остане ясна и ярка, се е считало, че сте в сигурност, само че всяко затъмняване на топката може да е знак за неприятни събития.

Дали топките за елха във вашия дом имат вълшебен сили? Най-вероятно не, тъй като историята на коледните декорации стартира през 1840 година в немския град Лауша, където Ханс Грайнер за първи път стартира тяхното произвеждане. А това са съвсем два века откакто вещерските топки стартират да се употребяват.

Но кой знае, не е изключено празничната декорация вкъщи да ни донесе магия. Със сигурност най-малко ни основава положително въодушевление, а точно от това имаме потребност в края на годината!

Източник:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР