Оказва се, че фините прахови частици имат отношение не само

...
Оказва се, че фините прахови частици имат отношение не само
Коментари Харесай

Мрем Като Мухи! Смразяващи Разкрития За Въздуха, Който Дишаме В Българските Градове!

Оказва се, че фините прахови частици имат отношение освен към болесттите на дишането, като да вземем за пример хронична обструктивна белодробна болест, само че и сърдечносъдовите болести, диабета от вид 2 и инсулт, написа " Монитор ".

По информация на Евростат България е на 3-то място в Европейския съюз по растеж на въглероден диоксид за 2017 година, спрямо 2016г. и сме след Малта и Естония. Най-големите замърсители в Европа са Германия, Англия, Италия и Франция. В Европейски Съюз има 400 000 случая годишно на преждевременна гибел и на хронични болести, породени от замърсяването на въздуха, като нашият дял е 18 000.

В проекта на България за повишение на качеството на атмосферния въздух се планува стягане на контрола върху изгорелите газове на равнище годишни механически прегледи, като данните се вкарват автоматизирано от измерителните уреди, а не ръчно, както се практикува в този момент. Очаква се до 2021 година, след удължение съглашението по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство,

България да получи безплатно 30,5 млн. лв. за планове, свързани с запазване на околната среда и непорочност на въздуха.

Имаме понижаване на равнището на фините прахови частици във въздуха през последните години, няма съображение за суматоха. Това сподели доцент Христо Хинков, шеф на Националния център по публично здраве и разбори. Задачата на центъра е да проучваме въздействието на тези фини частици върху човешкия организъм. Групите болести, които откриваме, се дължат на нарасналото им равнище, са свързани с белодробен рак, проблеми в развиването на плода при бременните, проблеми, свързани с действието на дихателната система, проблеми свързани с когницията и евентуално връзка с заболяването на Алцхаймер, добави той.

Доц. Хинков изясни, че центърът предлага регулаторни ограничения, като по-строги стандарти за излъчванията и наличието на нездравословни субстанции в суровините, стандарти в строителството, както и увеличение на станциите за мониторинг на фини прахови частици. Оттам оферират още насърчаване на потребление на нови коли, различни горива, и наложителното потребление на филтри и катализатори.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР