Оказа се, че най-скъпото парно за целия отоплителен сезон е

...
Оказа се, че най-скъпото парно за целия отоплителен сезон е
Коментари Харесай

Защо сметката за парно за март се оказа най-високата?

Оказа се, че най-скъпото парно за целия отоплителен сезон е през месец март. За това алармираха възмутени столичани. Получена сметка демонстрира, че за тази година клиент на „ Топлофикация София” дължи 341 лв., а за същия месец предходната година тя е била 171 лв..

„ Трябва да се има поради покачването на цената на топлинната сила с 24%. Месец март е бил по-студен от предходната година. Пиковите месеци декември, януари и февруари, които са най-студените, се обират за сметка на по-топлите месеци. Тоест няма взаимозависимост, че през януари би трябвало да е най-висока сметката, а през март – най-ниската”, изясни Боян Паунов от „ Топлофикация” пред Нова телевизия.

Той разясни, че сметката за месец април тази година ще е по-ниска от миналогодишната.

„ Има десетки тъжби за това, че сметките за месец март са необяснимо високи. Фактурираните количества са с 30% по-високи за битовите консуматори. Като прибавим към това 24% по-висока цена и се получават близо 60% приблизително по-високи сметки през тази календарна година. Това е и повода за недоволството на гражданите”, изясни омбудсманът Мая Манолова.

По думите й липсва разбираема информация до клиентите за какво мартенските сметки са в сходни размери.

„ Причините са в наредбата за топлоснабдяването, която се пробва да разпредели отмерено сметките през отоплителния сезон. За мен това е неуместно решение, тъй като дава такива отклонения в най-топлия месец да има най-високи сметки.

„ Това нарастване ще бъде поправено след приемането на окончателните сметки. Това ще стане месеци по-късно и надвзетите суми вероятно ще бъдат обезщетени през месец август”, добави Манолова.

„ Върху тези планирани фактури не се начислява рента. Хората могат да платят огромната сума отчасти. Ако има нещо, което е допълнително, с изравнителната сметка ще си го получим обратно”, изясни Деян Дянков, омбудсман на Столичната община за " Топлофикация София”.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР