Оживление на бирения пазар отбелязват от Съюза на пивоварите в

...
Оживление на бирения пазар отбелязват от Съюза на пивоварите в
Коментари Харесай

Родните пивовари правят по 1100 литра бира в минута

Оживление на бирения пазар означават от Съюза на пивоварите в България (СПБ) с идването на пролетта и отпадането на противоепидемичните ограничения.

Тази наклонност се чака да се резервира и по време на великденските и майски празници, които българите обичайно означават в фамилен кръг, а бирата е неизменима част от трапезата.

Активният сезон за пивоварите е точно от април до септември. През тези месеци у нас се осъществят 60% от годишния размер на продажбите на бира.

По информация на СПБ в пиковия интервал приблизително на всеки час в страната се създават 65 хиляди литра бира, а на всяка минута се бутилират хиляда и 100 литра. 95% от употребяваната у нас пенлива напитка се създава от членовете на Съюза на пивоварите, а съвсем всяка изпита бира е дело на българските пивовари, сочат данните на браншовата организация.

В този подтекст са любопитни и неотдавна оповестените резултати от изследването на института за маркетингови проучвания GFK за продажбите на питиета по време на великденските празници у нас. Според специалистите при реализацията на бира към Великден се обрисуват забавни трендове.

През 2019 година продажбите на питие се покачват с 16% в стойност и 15% в размер, само че през 2020 година има спад за интервала на великденските празници по отношение на 2019 година от 13% в стойност и 14% в размер. През 2021 година категорията още веднъж се връща към растежа, като през великденския интервал продажбите на питие се покачват с 21% в стойност и 16 на 100 в размер.

Прогнозите за тази година са, че наклонността за растеж в извършването на покупки на бира ще се резервира.

Към днешна дата в страната работят 39 дребни, огромни, междинни и микро пивоварни, които на годишна база общо създават към 180 разнообразни марки и асортмента бира. Портфолиото е динамично и сезонно насочено, само че абсолютно лагер бирата вид Pils продължава да е с най-голям пазарен дял от 93-95%.

Регулярно провежданите по поръчка на СПБ маркетингови изследвания от Ипсос България демонстрират, че всеки трети българин е уверен, че пивото е уместно за него пиво, а при дейните потребители това мнение споделят 55% от респондентите.

,,Непрекъснатата рационализация на пивоварния бранш е от основно значение за неговото стабилно развиване, изключително в миг на рецесия на международните енергийни пазари. Големите компании към този момент построяват фотоволтаични паркове, а от оборудванията за биоанаеробно отнасяне на отпадните води добиват биогаз.

През 2021 година един хектолитър бира у нас към този момент може да се създава с 21.3 МJ сила, до момента в който преди 3 години най-хубавото достижение беше 3.5 MJ “, разяснява Ивана Радомирова – изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите.

От сектора особено акцентират и друга позитивна вест – за поредна година спадат продажбите на бира в пластмсови опаковки, като през предходната година делът им е 52%. Продажбите в кенове са 23%, в стъклени бутилки – 21 на 100 и в кегове – 4%. През 2021 година пуснатите на пазара ПЕТ бирени бутилки са с 1206 тона по-малко, спрямо количествата за 2020 година

С това понижение на процедура са спестени 1809 тона излъчвания от въглероден двуокис, които се равняват на въглеродния отпечатък от потреблението на 1500 тона въглища. Тези данни добре онагледяват какъв брой е значимо да бъдат усъвършенствани всички благоприятни условия за понижаване и преработване на пластмасите, както и на всички други боклуци от опаковки.

През тази година СПБ продължава да осъществя осведомителната акция,,ИзБИРАме стабилно бъдеще “ с фокус точно върху разделното събиране на боклуци от опаковки

СПБ е основател и деен член на преди малко основаната от Българска стопанска камара и още 7 браншови асоциации платформа за кръгова стопанска система „ Пластик Пакт България “. Участниците в нея си слагат амбициозната цел до 2025 година да реализират 55% преработване на пуснатите на пазара боклуци от пластмасови опаковки.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР