Ожесточена руска офанзива в Източна Украйна, ултиматум за решаване на

...
Ожесточена руска офанзива в Източна Украйна, ултиматум за решаване на
Коментари Харесай

"Седмицата на бързи обороти" с обзор на водещите събития на международната политическа сцена

Ожесточена съветска атака в Източна Украйна, ултиматум за решение на надвисналия хранителен проблем, предизвестие за фрагментация на световната стопанска система и намалени прогнози за нейния растеж, увеличаващи се случаи на маймунска шарка в Европа и поредна всеобща пукотевица в американско учебно заведение - най-кървавата от 10 години насам.
Така звучаха част от по-важните интернационалните събития от изминаващата седмица.

Чуйте повече в обзора на " Седмицата на бързи обороти ", квалифициран от редактора Лъчезар Вълев.

Акцентите:

Три месеца след началото на съветската инвазия в Украйна силите на Москва ожесточиха офанзивата си в Източна Украйна.

Руските сили поеха надзор над основния град Лиман в Източен Донецк. Градът е значим поради стратегическата си позиция по пътя за Славянск - главен транспортен и продоволствен център в Източна Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски прикани Запада да спре да си играе с Русия и да вкара против нея по-тежки наказания, които да сложат завършек на войната.

От Москва пристигна предизвестие, че западните доставки на оръжия за Украйна, способни да ударят съветска територия, биха били " сериозна стъпка към неприемлива ескалация ".

На икономическия фронт също имаше основни епизоди през седмицата :

От съветското финансово министерство оповестиха, че страната ще прави заплащанията по външния си дълг в рубли. Това стана, откакто Съединените щати анулираха досегашни условия, които позволяваха на Москва да заплаща в долари.

През миналите дни беше даден нов ход на надигащите се опасения за международна продоволствена рецесия поради войната и обвиняванията от Брюксел и Вашингтон, че Москва блокира износа на зърно от Украйна. Русия отхвърля и твърди, че наложените против нея наказания са причина за проблемите с износа на първични материали от Украйна.

Военният спор в Украйна бе в центъра на най-голямото икономическо събитие, което по традиция събира държавни водачи от целия свят в швейцарското курортно градче Давос - Световният стопански конгрес.

Фрагментацията на световната стопанска система, а не ново закъснение на растежа, е най-голямата паника за Международния валутен фонд. Това съобщи ръководещият му шеф на Кристалина Георгиева в полемика в Давос.

Международният валутен фонд намали прогнозите си за международната стопанска система от 4,9 на 3,6 на 100 поради съветската инвазия в Украйна.

Пред форума в Давос от организацията " Оксфам " показаха калкулации, съгласно които поради икономическите последици от пандемията и войната в Украйна 263 милиона души могат да изпаднат тази година в последна беднотия и да нямат достъп до храна, вода и съществени битови услуги. 

Около 200 случая на маймунска шарка са открити през последните седмици отвън страни, в които вирусът нормално циркулира и това може да е единствено началото. За това предизвестиха от Световната здравна организация.

Болестта е ендемична в редица западно- и централноафрикански страни. Сега обаче случаи бяха разкрити в над 20 други страни, измежду които Съединените щати, Австралия и Обединените арабски емирства.

В Европа шарката е открита в над 10 страни.

В Тексас  - следващият случай на всеобща пукотевица в учебно заведение в Съединените щати. 19 деца и двама учители бяха убити при нападението във вторник в началното в учебно заведение Увалде, щата Тексас. Извършителят на офанзивата - 18-годишният Салвадор Рамос, също е погубен.

Случаят в Увалде е 27-ата учебна пукотевица от началото на годината до момента, а общо в Съединени американски щати всеобщите стрелби от януари до в този момент са над 200. При тези стрелби е имало минимум 4-5 жертви.

По обявата работи: Мария Йорданова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР