ОИСР преразглeжда основите на международната данъчна система, която е неактуална

...
ОИСР преразглeжда основите на международната данъчна система, която е неактуална
Коментари Харесай

Над 100 страни обмислят данък за дигиталните бизнеси

ОИСР преразглeжда основите на интернационалната данъчна система, която е неактуална за цифровата стопанска система

Европейски Съюз има намерение да полза интернет колосите с спомагателен налог сред 2% и 6%

Повече от 100 страни се съгласиха дружно да положат старания за реализиране на интернационален консенсус до 2020 година по отношение на методите за данъчно облагане на цифровите бизнеси, чиято активност не признава граници, разгласи Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Големите цифрови компании от години употребяват недостатъци в актуалните данъчни регулации, с цел да понижат своите данъчни вноски в някои страни. Явлението не без съображение гневи държавните управления в тези страни.

В отчет, направен по възложение на Г-20, се споделя, че че страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз са се споразумели да преразгледат десетилетните основи на интернационалната данъчна система, които цифровата стопанска система е направила извънредно неактуални. Нужни са промени в световната данъчна система.
още по тематиката
Един от огромните покровители за концепцията за смяна в данъчното облагане особено поради цифровите бизнеси е Англия. От години страната подлага на критика интернет колосите, че заплащат прекомерно дребни налози към бюджета на Англия.

Тук не става дума за данъчни измами; просто фирмите прекарват приходите си през страни с по-щадящо данъчно законодателство. Например, те се базират в Ирландия или Люксембург, където данъчният режим е доста по-лек.

В отговор на рецензиите някои от огромните интернет корпорации поеха известни задължения да заплащат повече налози – да вземем за пример посредством съглашения с обособени страни за погашение на налози със задна дата или посредством ангажимент да прекарват повече пари през съответната страна.

Под натиска на Франция и Германия Европейската комисия неотдавна се зае да готви предложение огромните компании със обилни доходи от цифров бизнес в Европейски Съюз да се таксуват с налог върху оборота. Според някои медии, проектът на Европейски Съюз е да полза интернет колосите с данък сред 2% и 6%, а съгласно изявления на Ройтерс – с 3%.

Регулаторите от Европейски Съюз считат, че с цифрова такса би трябвало да се таксуват огромните интернет бизнеси с световни проходи над 750 милиона евро. Има концепция данъкът да е формиран от три елементи:

Концепцията за налагане на налог върху интернет колосите е като игра на вървене по въже, като се има поради, че политиците желаят софтуерните колоси да продължат растежа си в съответните им райони. Те не желаят да подплашат уеб бизнесите с огромни данъчни сметки.

Но въпреки това, държавните управления и политиците желаят да накарат световните корпорации да се конкурират почтено с локалните бизнеси. Особено внимание се отделя на това да бъдат предпазени локалните стартъпи.

Много държавни управления считат, че несъответствието сред данъчното облагане за интернет бизнесите и това къде те основават стойност заплашва да подкопае честността, устойчивостта и публичната толерантност на корпоративната данъчна система.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР