ОИСР леко повиши прогнозата си за растежа на световната икономика,

...
ОИСР леко повиши прогнозата си за растежа на световната икономика,
Коментари Харесай

ОИСР повиши с малко прогнозата за растежа на световната икономика до 2,7%

ОИСР леко увеличи прогнозата си за растежа на международната стопанска система, съобщи Агенция Франс Прес.

Причините са намаляващата инфлация и фактът, че Китай отстрани рестриктивните мерки поради Covid.

Базираната в Париж организация предвижда стопански напредък от 2,7%, което е повече от 2,6% в предходния ѝ отчет през март, като прогнозите бяха нараснали за Съединени американски щати, Китай и еврозоната. Но това към момента е под растежа от 3,3%, регистриран през 2022 година

„ Световната стопанска система обръща посоката, само че ѝ следва дълъг път за реализиране на мощен и резистентен напредък “, написа основният икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Клер Ломбардели в „ Икономически вероятности “ на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. „ Възстановяването ще бъде едва по досегашните стандарти “, предвижда той.

Прогнозата за растежа за 2024 година остава непроменена и възлиза на 2,9%.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и раз за възобновяване способстват спадът на цените на силата, разчистването на трудностите по веригата на доставки и по-ранното от предстоящото отваряне на пазара в Китай. Според Организацията за икономическо съдействие и развиване обаче базисната инфлация, която изключва волатилните цени на силата и храните, е по-висока от авансово предстоящото.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз съобщи, че това може да принуди централните банки, които към този момент покачиха лихвените проценти в напъните си да укротят потребителските цени, да покачат в допълнение разноските по заемите.

„ Централните банки би трябвало да поддържат рестриктивна парична политика, до момента в който не се появят ясни признаци, че главният инфлационен напън отслабва “, сподели Ломбардели.

Същевременно организацията предизвести, че по-високите лихвени проценти по света „ от ден на ден се усещат “, изключително на пазарите на парцели и финансовите пазари.

„ В някои сегменти на финансовите пазари започнаха да се появяват признаци на стрес, защото вложителите преоценяват рисковете, а изискванията за кредитиране се стягат “, се споделя в отчета.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз също по този начин предизвести, че съвсем всички страни имат бюджетни дефицити и по-високи равнища на дълга, в сравнение с преди пандемията, защото са подкрепили стопанските системи си, с цел да устоят на шоковете от рестриктивните мерки на Ковид и войната на Русия в Украйна.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР