Охранителната фирма, допуснала посегателството, ще плати щетите. Вече възстановяват открадната

...
Охранителната фирма, допуснала посегателството, ще плати щетите. Вече възстановяват открадната
Коментари Харесай

Поругаха гроба на Стефан Стамболов

Охранителната компания, позволила похищението, ще заплати вредите. Вече възвръщат открадната статуя


Общината чисти растителност с 1 млн. лева, с цел да усъвършенства сигурността

 Вандали събориха надгробния монумент на Каблешкови в Централните софийски гробища. Снимки: Цветан Томчев Вандали събориха надгробния монумент на Каблешкови в Централните софийски гробища. Снимки: Цветан Томчев
Дръзко посягане е осъществено над гроба на Стефан Стамболов, алармира общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация в София Карлос Контрера. Вместо с бронзов бюст, паметникът на великия български общественик в Централните софийски гробища приключва с две железни тръби. Вандалите са протегнали ръка и на гроба на Каблешкови, екип на “Труд ” снима счупената и съборена плоча. В момента на нея се намира единствено петното, където е стоял барелеф, преди да бъде откраднат. На мястото са заровени племенникът на Тодор Каблешков и изтъкнат български правист Антон Каблешков, както и Люба Митова Каблешкова, инж. Стоян Митов и Хили инж. Ст. Митова.

Преди три дни строшените монументи са видяни от жители, които са алармирали Вътрешна македонска революционна организация, а оттова се притесняват, че казусът е още от края на юни. Подаден е сигнал на 16-и юли, само че се обяснява дали не става дума за по-предишен интервал, обясниха пред “Труд ” от Министерство на вътрешните работи. Започнало е следствие.

Според Контрера има сериозен недостатък в сигурността в гробищните паркове в София. “Случилото се е неприемливо и имаме грамаден неуспех на охранителна полиция към Второ районно ръководство, и на охранителната компания. Под носа им са откраднали бюста от гроба на Стамболов, на метри от входа, където има защита. Питам аз какво вършат тези патрули и къде са, когато вандалите вилнеят ”, разяснява Контрера пред “Труд ”. По думите му, Столичната община тази година е дала 1 млн. лева за почистване на растителност в гробищата в София, с цел да може да има по-добра видимост за защитата.

От Столична дирекция на вътрешните работи обясниха на екипа ни, че служителите на реда, които охраняват региона, не влизат въобще в парка, в случай че нямат получен сигнал за нарушаване. Задължени са единствено да вършат обходи към гробищата. От компания “АСО-София ” ООД, охраняваща Централните софийски гробища, споделиха, че там имат 7 денонощни поста, от които 4 стационарни. 3-те мобилни вършат непрекъснати обходи с коли. С опазването на сигурността са ангажирани 96 техни чиновници.

“В тези два дни, откогато е почнало следствието, се снемат доказателства от видеонаблюдението ”, изясни шефката на общинското дружество “Гробищни паркове ” Райна Божичкова. “Охранителната компания се е свързала с създателя на скулптурата и сега той е почнал работа по възобновяване ”, сподели тя. “Започваме да възвръщаме, тогава допускаме, че към този момент сме отписали бронзовия бюст и не можем да го намерим? ”, се зачуди Карлос Контрера.

Откраднатата статуя на Стамболов е дело на сина на писателя Николай Хайтов-Александър Хайтов. Скулпторът е създател и на паметника, изобразяващ цар Самуил със светещи очи.

Какви санкции и санкции ще последват за охранителите и причинителите ще се обясни след края на следствието, заяви Божичкова. Тя увери, че охранителната компания по контракт би трябвало да възвърне вредите и на двата паметника. В парка има по 14-15 тъжби месечно за вандализъм над монументи и дървета. В началото на годината има случай с четирима арестувани.

Полицаите ги познават


60 индивида вилнеят безнаказано


Според общинския консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера, полицейските патрули не се оправят с вихрещите се по софийските гробища банди. Така вандалите чупят монументи, правят измами из гробищата, прилъгвайки опечалени да им поправят паметника, който самите те преди този момент са счупили. Измамите предизвикали вреди за десетки хиляди левове, твърди той. “От полицията имат поименен лист кои са вероятните обвинени. Става въпрос за група от 50-60 индивида контингент, която непрестанно прави сходни изстъпления на гробищата. Знаят им и кътните зъби, и все пак тези хора не престават да върлуват. Това е доста сериозен въпрос, който би трябвало да се насочи към началника на Второ районно ръководство ”, сподели пред “Труд ” Контрера.

В остарялата българска столица


Потрошили мемориала на брачната половинка на Ботев


Забравена от обществеността

 03-02-%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%b0 Вандали са вилнели преди месец и счупили отливката със фотографията върху паметната плоча на гроба на брачната половинка на Христо Ботев – Венета Ботева във Велико Търново. Той се намира в парка “Дружба ” и е паралелно до този на Иванка Ботева. Злосторниците са строшили керамиката, като са я блъснали с корав предмет.

“Гробът на Венета Ботева е пропуснат от обществеността. Рядко се появяват цветя пред паметната плоча. Много от младежите даже не знаят, че брачната половинка на великия бунтовник и стихотворец Христо Ботев е родом от остарялата българска столица ”, изясняват търновци. Те допълват, че останките на брачната половинка на Ботев са положени до тези на щерка й – Иванка Ботева.

В остарялата столица има улица, която носи името “Венета Ботева ” и детската градина, чийто патрон е Иванка Ботева.

Шефът на Комисията по просвета в Народното събрание Вежди Рашидов пред „ Труд ”:


Вандалщината би трябвало да се спре със закони


 02-03-vejdi – Г-н Рашидов, по какъв начин ще коментирате следващото посягане върху монументи на видни българи?
– Неслучайно първото нещо, което направих, като станах министър, беше да се разшири имот № 1 и да се сътвори Алея на българските създатели. Винаги съм осъзнавал, че гробищата са не място, където просто да погребем някого – там седи паметта на нашите родове. Народ, който поругава или няма отношение към предишното, доста мъчно може да се назова народ с бъдеще.

– Имате ли сведения тя да е била обект на похищения?
– За благополучие, откакто я ремонтирахме, тя се трансформира в прелестно място, на което може да се отиде даже нощем. Аз считам, че вандалщината би трябвало да се спре точно посредством настоящи закони и правилници, тъй като неприлагането на законите също може да се назова форма на вандалщина.

– Докъде стигна работата по Законопроекта за гробищата и гробищните паркове, който внесохте в края на предходната година?
– Юридически екип се произнася по текстовете, преди да дойдат при нас в Комисията по културата и медиите и в другите парламентарни комисии. Направил съм импровизирано сметка, че в случай че всеки човек внесе по 3 или 4 лв. такса за поддръжка на семеен гроб, който има, то на месец се събира сума сред 300 – 400 000 лв.. Едни такива доходи биха били доста потребни за ръководството на тези места. Така е в доста други страни.

За лична сметка


Във Варна наследници поставят грижи


За гробовете на най-известните персони, чиито тленни остатъци са в централните гробища на Варна, се грижат наследници, доброволци и най-вече чиновниците от общинското дружество „Обреди“, като разноските са за лична сметка.

Сред най-бележитите персони, заровени там, са капитан Петко Войвода, създателят на архитектурата на Варна Дабко Дабков, един от бащите на българската археология Хермин Шкорпил, основателят на Морската градина Антон Новак. Вечен покой във Варна намират моряците от немската подводница УБ-45, потопена на 6 ноември 1916 година наоколо до северното крайбрежие. На централните гробища са заровени още първата българка с висше обучение по медицина доктор Анастасия Головина, митрополит Симеон и други Духовният татко на енорията е бил заровен първо до катедралата „Св.Успение Богородично“, само че по-късно костите му са били преместени в централните гробища. Така се случва и с други бележити българи, заровени в началото в Морската градина и преместени след построяването на траурния парк на Варна през 1935.

Опит


Камери и защита за 360 дка в Шумен


Цветелина Георгиева
ТРУД Шумен

В Гробищния парк на Шумен не са постъпвали недоволства на вандалски похищения. Служители изясняват, че от време на време има сигналите за изчезнали фенери от гробовете, само че прецизират, че те надали напущат територията на траурното място, по-скоро си сменят местата.

“В Гробищния парк на Шумен денем има жива защита, непрекъснато всички подходи към него са и под наблюдението на 12 камери. Освен това парка е и ограден ”, изясни пред “Труд ” Златин Кайряков, шеф на общинското дружество “Паркове и обредна активност ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР