Охранителната дейност по отношение на сигнално-охранителна техника изцяло се осъществява

...
Охранителната дейност по отношение на сигнално-охранителна техника изцяло се осъществява
Коментари Харесай

Кирил Радев: И сега има села с частна охрана

Охранителната активност във връзка с сигнално-охранителна техника напълно се реализира от частни охранителни компании, акцентира пред bTV Радев, който в този момент е притежател на такава компания.

Така той разяснява измененията в Закона за частната охранителна активност, които предвидиха частни охранителни компании да могат да пазят селата и дребните градчета, само че бяха атакувани пред Конституционния съд и от президента Румен Радев, и от основния прокурор Сотир Цацаров. Те считат, че страната не трябва да абдикира и това работа на Министерство на вътрешните работи.

По думите на някогашния антимафиот от юридическа позиция има съображение, тъй като се нападат тези правила в закона, които са свързани с една активност, която е извънредно държавническа активност, т.е. става дума за прехвърляне на функционалности от страната към частни субекти, което евентуално от правна позиция е някакво нарушаване. И сега има подобен казус – законът за частните правосъдни реализатори също делегира права на частни субекти, които извършват държавнически функционалности. Същото нещо се отнася и за нотариата, добави Радев.

"И сега обаче има делегирани права на компании, има подписани контракти сред охранителни компании и кметове на разнообразни обитаеми места ", сподели той и посочи, че настоящият закон не го не разрешава.

"Има празноти - те са свързани с неспособност на Министерство на вътрешните работи да извършва такава функционалност, а хората го желаят по някакъв метод. Не е допустимо да има служители на реда във всяко село. Това не може да се случи, тъй като в някои обитаеми места са виждали служители на реда единствено по малкия екран. Никой до момента не е сложил въпроса, не желая по никакъв метод да възразявам на основния прокурор, до нарушение на държавност по някакъв метод или до частна войска на кметове и на представители на властта, които биха могли да се възползват което не значи, че няма изключения. Защото в случай че шефът на дадена охранителна компания е доста непосредствен до кмета, в една социална поръчка с директно договаряне естествено, че ще завоюва той по някакъв начин”, сподели още Радев

Нещата съгласно него опират до надзор и в случай че Министерство на вътрешните работи си вършеше работата, може би нямаше да се стигне дотук. По думите му казусът е тъкмо там, че със силите, с ресурса, с който разполагат сега, не могат да го свършат това.

"Големият абсурд е, че се наливат едни пари, имат голям бюджет, само че този бюджет отива за заплата, не отива за увеличение на персоналния състав, за назначение на нови хора. Тази система е безпределно обременена, тя страда от такива пороци, по всевъзможен метод би трябвало да бъде реформирана. В тази система работят хора, които не заслужават да бъдат чиновници на Министерство на вътрешните работи. Това са хора, които са задръстили системата отвред и които непрестанно желаят да получат нещо без да дадат това, което чакат хората от тях. Големият абсурд е, че тези хора живеят тъкмо в тези места, за които приказваме сега. Около 100 000 може да са частните охранители, това си е войска отвред сега, само че охранителните компании не се употребяват рационално от полицията по никакъв метод ", сподели още ексшефът на ЦСБОП.

Според него доста са редки случаите, когато Министерство на вътрешните работи е желало подпомагане от частната му компания по някакъв случай. Това е възможно по закон и е наложително, тъй като Министерство на вътрешните работи би трябвало да реализира надзор върху активността на охранителните компании, счита той.

Радев добави, че тези компании подлежат на лицензионен режим .

"Лицензите ги раздава Министерство на вътрешните работи. Говорим единствено за една от функционалностите на Министерство на вътрешните работи. Частните охранителни компании нямат право на следствие, само че в това време имат право да употребяват насилствени средства, да задържат, става дума за закононарушения, които се правят на територията на охранителен обект по някакъв метод, имат право да употребяват, палки, белезници, като са длъжни незабавно да уведомят Министерство на вътрешните работи и там нататък нещата отиват в техни ръце. Едва ли нещо ще се промени и по новия закон ", акцентира той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР