Охранителната дейност по отношение на сигнално-охранителна техника изцяло се осъществява

...
Охранителната дейност по отношение на сигнално-охранителна техника изцяло се осъществява
Коментари Харесай

Ген. Кирил Радев: И в момента има цели села, които се охраняват от частни фирми

Охранителната активност във връзка с сигнално-охранителна техника напълно се реализира от частни охранителни компании. И сега има цели села и обитаеми места, които се охраняват от частни охранителни компании. Това сподели в предаването „ Лице в лице” някогашният началник на ЦСБОП ген. Кирил Радев, който е и притежател на такава компания.

Той разяснява това по отношение на измененията в закона, които предвидиха частни охранителни компании да могат да пазят селата и дребните градчета и които промени бяха атакувани пред Конституционния съд и от президента Румен Радев и от основния прокурор Сотир Цацаров.

По думите му от юридическа позиция има съображение, тъй като се нападат тези правила в закона, които са свързани с една активност, която е извънредно държавническа активност, т.е. става дума за прехвърляне на функционалности от страната към частни субекти, което евентуално от правна позиция е някакво нарушаване.

И сега има подобен казус – законът за частните правосъдни реализатори също делегира права на частни субекти, които извършват държавнически функционалности. Същото нещо се отнася и за нотариата, добави Радев.

И сега има делегирани права на компании, има подписани контракти сред охранителни компании и кметове на разнообразни обитаеми места и охранителни компании реализират такава активност. Действащият закон сега не я не разрешава, разясни Радев.

„ Трябва доста добре да се изследва практиката сега, а това е наложена процедура заради обстоятелството, че има празноти, а те са свързани с неспособност на Министерство на вътрешните работи да извършва такава функционалност, а хората го желаят по някакъв метод.

Не е допустимо да има служители на реда във всяко село. Това не може да се случи, тъй като в някои обитаеми места са виждали служители на реда единствено по малкия екран. Никой до момента не е сложил въпроса, не желая по никакъв метод да възразявам на основния прокурор, до нарушение на държавност по някакъв метод или до частна войска на кметове и на представители на властта, които биха могли да се възползват което не значи, че няма изключения. Защото в случай че шефът на дадена охранителна компания е доста непосредствен до кмета, в една социална поръчка с директно договаряне естествено, че ще завоюва той по някакъв начин”.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР