Огромното мнозинство от предприемачите в България не одобряват антикризисните мерки

...
Огромното мнозинство от предприемачите в България не одобряват антикризисните мерки
Коментари Харесай

70% от фирмите не одобряват антикризисните мерки

Огромното болшинство от бизнесмените в България не утвърждават антикризисните ограничения на държавното управление в поддръжка на бизнеса. 70% имат негативно мнение, а едвам 17% - позитивно. Противоепидемичните ограничения пък срещат 27% поддръжка и 57% отрицание.

Това е един от главните заключения в годишното изследване на Българската стопанска камара (БСК), което прави равносметка на стопанската система през миналата година. То е извършено в интервала 10 ноември - 10 декември измежду 810 микро, дребни, междинни и огромни предприятия от цялата страна и от всички браншове на стопанската система, стана ясно от представянето на ръководителя на камарата Радосвет Радев.

От другите значими събития през годината мощно позитивно е оценен само отводът на държавното управление от въвеждането на Наредба Н-18 с новите условия за касовите апарати и софтуера за тях. Колебливо е отношението към присъединението на България към чакалнята за еврозоната (48% поддръжка и към 50% с негативно или без мнение) и към въвеждането на диференцирани ставки по Данък добавена стойност (49% поддръжка и 39% неодобрение).

За последното десетилетие 2020-а е най-наситената с бизнес негативизъм година - и като оценка на настоящото положение, и като визия за бъдещето. Единствената близка по стойности е била 2011 година, в която към момента се е усещала умората от предходната икономическа рецесия.

Любопитното е, че бизнесмените имат доста отрицателни упования за развиване на стопанската система през 2021 година - 70% предвиждат спад, само че вършат много по-добри прогнози за развиването на тяхната лична компания. 34% считат, че ще усилят производството, а 27%, че ще го запазят. 43% считат да предложат нови артикули и услуги, а 73% или ще запазят работните заплати, или ще ги усилят.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР