Огромни суми по образователната програма Еразъм+ тази година ще са

...
Огромни суми по образователната програма Еразъм+ тази година ще са
Коментари Харесай

Сигнал до Борисов: Само избрани ще имат достъп до Еразъм+

Огромни суми по просветителната стратегия " Еразъм+ " тази година ще са налични единствено за 40-50 " определени " просветителни институции, съобщи вестник " Сега ". За това алармират и организации, работещи по програмата, в писмо до премиера в оставка Бойко Борисов и Изпълнителна организация " Одит на средствата от Европейски Съюз ".

Програмата се ръководи от Центъра за развиване на човешките запаси, който е под шапката на МОН. В последните години към нея имаше много сигнали за нередности - като финансиране на свързани компании и безсмислени действия, като последният ѝ началник Татяна Калканова даже подаде оставка през 2018 година поради тези подозрения. Сега недоволството е поради процедура, която се показва като облекчение, само че в действителност може да ограничи достъпа до ресурса по програмата.

Става дума за опция кандидатстващите организации да получат специфична акредитация - знак за качество, което отваря път към облекчена процедура за заявяване на планове. Поканата за кандидатстване е оповестена на уеб страницата на центъра през август 2020 година Според сигнала до Борисов, смяната не е разпространявана по никакъв метод, а се явява изискване за достъп до 50% от европейските средства през 2021 година, което остава прикрито от кандидатстващите. Въпросните проценти са заложени в документа за систематизиране на финансирането по програмата за България през 2021 година Той е оповестен на уеб страницата на ЦРЧР на 29 април. От него излиза наяве, че бюджетът на " Еразъм " тази година за страната ни е над 40 млн. лева - 15 млн. лева са за бранш висше обучение, 9 млн. лева - за професионално обучение, 7.3 млн. лева - за учебно обучение, 3 млн. лева - за обучение за възрастни и 6 млн. лева за бранш " Младеж ".

Разпределението на сумите е оповестено седмици преди крайните дати за подаване на планове през 2021 година (средата на май). Според създателите на сигнала то " лимитира по възмутителен метод " достъпа до програмата на учебни заведения, професионални гимназии и други, предлагащи просветителна подвижност в областта на професионалното и учебното обучение, образованието за възрастни и младежките действия. За всеки учебен бранш са утвърдени единствено няколко организации, които ще имат " извънреден достъп до милиони евро ", настояват още недоволните от разпоредбите.

За учебно обучение да вземем за пример са утвърдени акредитации единствено на 6 детски градини и учебни заведения, които ще имат достъп до 50% от 4 млн. евро. " Сектор обучение за възрастни: утвърдени са акредитации единствено на 4 институции, които ще имат достъп до 50% от 950 243 евро! Сектор Професионално обучение: утвърдени са акредитации единствено на 26 институции, които ще имат достъп до 50% от 5 336 333 евро! ", изреждат те.

" Никакъв достъп не се лимитира, не е правилно това, което се твърди в сигнала ", разяснява пред " Сега " новият началник на ЦРЧР Петьо Кънев. По думите му разпределението на бюджета не е забавено. " Самият бюджет на програмата беше избран от Европейска комисия през март, ние бяхме номинирани за организация по " Еразъм " в края на април, по какъв начин по-рано да пуснем бюджет? ", пита Кънев. Според него разпределението 50:50 е било измислено ориентировъчно. Кънев твърди, че няма по какъв начин половината средства да отидат в дребен кръг организации. " За всяка акредитирана организация има финансов таван, избран от Европейска комисия.

Когато упълномощените организации получат този таван при утвърждение на плановете им, останалата сума до 50% ще се разпредели към неакредитираните организации ", твърди той. Според него даже може да се окаже, че 90% от бюджета ще се разпредели на общо съображение. " Няма по какъв начин една детска градина да получи да вземем за пример 500 хиляди за просветителна подвижност ", разяснява той. (Подобно обяснение бе оповестено на 5 май на уеб страницата на центъра). Относно неналичието на бистрота и на задоволително ясно разгласена информация шефът на ЦРЦР разяснява, че са провеждани образования за всичко и подозира съзнателно основаване на напрежение в системата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР