Огромни количества данни от бази данни на НАП бяха разпратени

...
Огромни количества данни от бази данни на НАП бяха разпратени
Коментари Харесай

Демократична България за скандала с данните: Време е министър Горанов да понесе политическата отговорност и да подаде своята оставка

Огромни количества данни от бази данни на Национална агенция за приходите бяха разпратени от анонимни хакери до публицисти. Такъв голям теч, в който се съдържат персонални данни на милиони български жители, демонстрира неприемливо ниско равнище на осведомителна сигурност в държавните органи, се споделя в изказване на " Демократична България ".
Министър Горанов носи директна отговорност за теча, не просто заради неналичието на съответни условия в ръководените от него структури, само че и заради блокираните от него с години промени в електронното ръководство, в това число основаването на държавно дружество “Единен систематичен оператор ”, което да има нужната експертиза и да поеме прегледа на сериозните системи в страната. От Демократична България призовахме за изпълняването на това законово условие при срутва на Търговския указател предходната година, само че до ден сегашен това не се е случило.
Въпреки признатия Закон за киберсигурност, държавните органи не престават да оперират при сериозно ниски равнища на подготвеност и отбрана. И до момента в който бизнесът похарчи милиони за сходство с общия правилник по отношение на отбраната на данните (GDPR), доста от структурите на администрацията подминаха условията на Регламента, макар че имат отговорности по него.
Работата на Министъра на финансите е не просто да бъде счетоводител на страната, а да приоритизира браншове, където има належаща потребност от значими промени. Министър Горанов не просто не прави това, само че и интензивно блокира редица такива промени, в това число В сферата на електронното ръководство и киберсигурността.
С оглед на това, считаме, че е време министър Горанов да понесе политическата отговорност и да подаде своята оставка, поради рисковете, на които е оставил подчинените си структури, поради което хиляди жители и техните бизнеси са изложени на риск.
Стратегията “Киберустойчива България 2020 ” би трябвало най-сетне да стартира да се извършва, въпреки към този момент да е 2019 и задачите да наподобяват непостижими. Незабавно би трябвало да се обособи звено от специалисти, които да създадат цялостен одит на сериозните системи в страната – нещо, което трябваше да се е случило още след срутва в Търговския указател.
Трябва да бъдат осъществени редица проби за уязвимости, да се конфигурира и конфигурира съответен програмен продукт за предварителна защита, както и да се премисли практиката да се копират данни на други ведомства, вместо да се получава достъп до тях при потребност в действително време.
Време е страната да стартира да съблюдава най-малко разпоредбите, които е сложила на бизнеса с оглед осведомителната сигурност и отбраната на персоналните данни. И е време политическите фигури, които са знак на застоя в промените, да изоставен сцената.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР