Огромен свят, открит около много малка звезда, оспорва най-разпространената теория

...
Огромен свят, открит около много малка звезда, оспорва най-разпространената теория
Коментари Харесай

Огромна планета, обикаляща около много малка звезда, изненада специалистите

Огромен свят, открит към доста дребна звезда, оспорва най-разпространената доктрина за образуването на планетите, оповестиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Звездите нормално са доста по-големи от най-голямата планета на орбита към тях. В случая със звездата GJ3512, която е на 30 светлинни години от нас, това не е по този начин. Тя е алено джудже и масата й е 12 % от Слънцето. Планетата на орбита към нея е най-малко наполовината на Юпитер.

"Откритието е изненадващо, тъй като теоретичните модели демонстрират, че към звездите с дребна маса нормално има планети като Земята или дребни нептуни. В този случай открихме газов колос, сходен на Юпитер, към доста дребна звезда " - сподели астрофизикът Хуан Карлос Моралес от института по проучване на космоса в Каталуня.

Планетата е открита с телескоп на обсерваторията Калар Алто в Испания. Орбитата й е елиптична, като планетата я изминава за 204 дни.

Червените джуджета са дребни с релативно ниска температура на повърхността. GJ3512 е освен доста по-малка от Слънцето, само че по мярка наподобява на огромна планета - тя е единствено три % по-голяма от Юпитер.

Има данни и за втора планета към звездата, а трета евентуално е била изхвърлена от системата. Това изяснява мощно елиптичната орбита на първата планета.

Планетите се образуват от диск от междузвезден газ и прахуляк към звездата. Според най-разпространения модел - акреционния, се образува обект от твърди частици в диска и от гравитационното му притегляне се заражда атмосфера от околния газ.

Новооткритата система може да бъде обяснена с различен модел - на гравитационната неустойчивост. При него протопланетният диск към млада звезда може да е малко по-масивен от предстоящото и леден. Заради това дискът е неустойчив и могат да се появят някои плътни региони.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР