Огромен интерес в Япония породи появата на първата по рода

...
Огромен интерес в Япония породи появата на първата по рода
Коментари Харесай

Българска книга за траките предизвиква голям интерес в Япония

Огромен интерес в Япония породи появяването на първата по рода си книга за траките и тяхната просвета в страната на изгряващото слънце. Автор е известната наша археоложка професор Диана Гергова. Името ѝ стана известно по света още преди 7 години, когато тя и екипът ѝ откриха неповторимото златно богатство край Свещари.

Проф. Диана Гергова - археолог: Твоята книга се оказва дипломат на тракийската просвета по българските земи в Япония и това е един по-гарантиран метод да тръгне по света май. Ние открихме неща, които са неповторими в международен мащаб, а това богатство ни удиви освен с неповторимия си подтекст, тъй като няма друга обстановка, в която в едно дървено ковчеже, сложено на 5 метра в могилния насип, в една могила висока 20 метра, сложено в короната на едно свещено дъбово дърво, до което е била издигната и гробницата на този държател вие да намерите такава находка.
" Племето на гетите и златните съкровища - светът на Древна България - траките ". Така са нарекли книгата японските преводачи и издатели. От нея японските читатели ще схванат след 24 века за гетите - северните траки, населявали Североизтока на днешна България.

Ще узнаят, че са ги наричали Племето на пророците и на безсмъртието. Затова в съкровището от най-високата 20 метрова могила в царския некропол на гетската столица - Даусдава - Градът на вълците, конете са погребвани прави.

Четири века преди Христа гетите са били едно духовно равнище по-високо от останалите нации на Европа. С развита медицина, математика, астрономия, астрология, а гетският държател Котела подписал контракт с Филип Македонски и му дал щерка си Меда за брачна половинка след майката на Александър Велики. И какво ли още не за северните траки може да открие японският четец в тази невероятна книга, възкресила един още по-невероятен свят.

На двадесетата година от разкопките Диана и екипът ѝ доближават до съкровището. Уникалната диадема е една от трите български находки в нашумялата в Япония галерия " Златната легенда - Средиземноморските съкровища ". И неслучайно проф. Диана Гергова работи 35 години дружно с японските си сътрудници. Японски доброволци идват у нас на разкопки. Повече от 30 години изкуствени спътници на Токайския университет следят нашите тракийски могили. За японците хилядолетната просвета по българските земи е неотменна част от международната просвета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР