Огромен фотоволтаичен парк, две нови сероочистващи инсталации, използващи най-модерните технологии

...
Огромен фотоволтаичен парк, две нови сероочистващи инсталации, използващи най-модерните технологии
Коментари Харесай

ТЕЦ Бобов Дол с впечатляваща програма за енергийна трансформация


Огромен фотоволтаичен парк, две нови сероочистващи съоръжения, употребяващи най-модерните технологии и нова газанализаторна станция за лични непрестанно измервания на газовете са единствено част от плануваните внушителни вложения, които Топлоелектрическа централа Бобов Дол планува да извърши, с цел да резервира работните места на хората в района и да не изостава в напъните за енергийния преход.

            До няколко години Топлоелектрическа централа Бобов Дол няма да употребява въглища, а ще диверсифицира горивния микс посредством потребление на по-екологични източници на сила, като слънчева сила, природен газ и биогаз, създаден от 100% екологичната биомаса, а на идващ стадий от сдружението мислят да работят по план за произвеждане на зелен водород.
-->
            „ Докато можем да разчитаме на залежите от въглища в Югоизточната част на страната, които ни обезпечават сила на налична цена, би трябвало да се възползваме от тях. Не си коства безогледно да се отхвърляме от гориво, с което разполагаме. Но обезателно редом работим и по реализацията на зелените планове, които ще подсигуряват бъдещето на Централата. Надявам се, че посредством тях ще успеем да осигурим и работни места за миньорите, които ще останат без прехранване след затварянето на мините в региона. “ сподели инж. Любомир Спасов изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа Бобов Дол.

            Безспорно един от най-внушителните планове на Топлоелектрическа централа Бобов Дол e плануваният фотоволтаичен парк, който ще бъде ситуиран на повърхност от 1 500 000 кв.м.

„ За нашите географски ширини това е голямо по размери оборудване, произвеждащо сила от слънце. Любопитно за инвестицията е, че слънчевият парк ще е ситуириран на територията на някогашен сгуроотвал, който преди години бе рекултивиран по реда, записан в Закона. “ изясни инж. Любомир Спасов.

Впечатляващо е и желанието на Топлоелектрическа централа Бобов Дол силата, генерирана от слънчевите панели, да се употребява за произвеждане на зелен водород, който също може да размени отчасти употребяваните сега въглища.

            За предпазване на създадената зелена сила е планувано и строителството на огромно стопанство с акумулатори.

            Иновативен е и планът на Топлоелектрическа централа Бобов Дол за конструириране на огромна централа на биогаз. Използвайки съвременна технология, оборудването ще създава биогаз от останки от биомаса /в това число непотребна плява, останки от царевични стебла/.

„ Планираната обща мощ на биоцентралната е 9 мв, а потенциалът за преправка на суровината ще е 100 тона биомаса за денонощие. “ сподели инж. Любомир Спасов.

От сдружението обясниха, че производството на сила от биомаса и творби от нея биогаз е изцяло екологично и при самия развой не се отделят нездравословни излъчвания.

            Мащабната стратегия на Топлоелектрическа централа Бобов Дол за въвеждане на беземисионни и нискоемисионни горива в производството на сила, съчетана с създаване на нови мощности за високо дейно произвеждане на сила, ще бъде финансирана, както със лични, по този начин и със заемни средства.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР