Ограниченията заради пандемията от COVID-19 изместиха пика на доста от

...
Ограниченията заради пандемията от COVID-19 изместиха пика на доста от
Коментари Харесай

Д-р Гергана Николова:Сега имаме и скарлатина, и варицела, и грип, и COVID-19

Ограниченията поради пандемията от COVID-19 изместиха пика на много от болесттите и в този момент имаме от всичко по доста. Имаме и скарлатина, и варицела, и грип, и COVID-19, и други респираторни инфекции. Това сподели общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Скарлатината не е типична за пролетния сезон, а за есенно-зимния, посочи тя.

По думите й сега лекарите имат много работа. „ Имаме много заболели деца пред кабинетите, в действителност е доста тежко да се работи. Всяко едно остро заразно заболяване стартира с висока температура, болежка в мускулите и ставите и болежка в гърлото. При скарлатината се появява характерен обрив по езика - така наречен „ ягодов " и „ малинов " език. Но в първите 12 часа, до момента в който се проявят признаците, е мъчно да се диагностицира това заболяване. Нещата не са толкоз лесни и елементарни, колкото наподобяват в интернет ", акцентира тя.

Доктор Николова предложи да се имунизират децата против варицела. „ В момента тази ваксина е целесъобразна. Поставяме я. Не е късно и да се сложи, в случай че детето е било в контакт със инфектирани ", изясни доктор Николова и добави, че това става до петия ден от контакта. Дори детето да се разболее, то прекарва заболяването доста по леко, безапелационна е тя.

Варицелата е заболяване, което се предизвиква от вирус. „ А тези болести не се лекуват с антибиотици. За тях има противовирусни лекарства. Те са характерни и покачват имунната отбрана. С антибиотик лекуваме единствено скарлатината, само че тя се предизвиква от бетахемолитичен стрептокок и няма нищо общо с вирусите ", изясни още доктор Николова.

Издаването на електронни предписания не значи, че те могат да бъдат получени отдалечено от пациентите, съобщи тя. Това става едвам след снемане на статуса на пациента. „ Не може да изписваме предписания, няма значение по какъв метод, без да сме ви прегледали ", акцентира общопрактикуващият доктор.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР