Ограниченията заради пандемията от COVID-19 изместиха пика на доста от

...
Ограниченията заради пандемията от COVID-19 изместиха пика на доста от
Коментари Харесай

Лекар препоръча ваксина срещу варицела при децата

" Ограниченията поради пандемията от COVID-19 изместиха пика на много от болесттите и в този момент имаме от всичко по доста. Имаме и скарлатина, и варицела, и грип, и COVID-19 ". Това съобщи в ефира на общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова.

По думите ѝ сега лекарите имат много работа.

" Имаме много заболели деца пред кабинетите. Всяко едно остро заразно заболяване стартира с висока температура, болежка в мускулите и ставите и болежка в гърлото. При скарлатината се появява характерен обрив по езика. Но в първите 12 часа, до момента в който се проявят признаците, е мъчно да се диагностицира това заболяване. Нещата не са толкоз лесни и елементарни, колкото наподобяват в интернет ”, акцентира тя.

Доктор Николова предложи да се имунизират децата срещу варицела. „ В момента тази ваксина е целесъобразна. Поставяме я. Не е късно и да се сложи, в случай че детето е било в контакт със инфектирани. Това става до петия ден от контакта. Дори детето да се разболее, то прекарва заболяването доста по леко ”, безапелационна е тя.

Варицелата е заболяване, което се предизвиква от вирус. " А тези болести не се лекуват с антибиотици. За тях има противовирусни лекарства. Те са характерни и покачват имунната отбрана. С антибиотик лекуваме единствено скарлатината, само че тя се предизвиква от бетахемолитичен стрептокок и няма нищо общо с вирусите ".

Целия диалог гледайте във видеото. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР