Ограничаването на замърсяването на въздуха до нива, препоръчвани от Световната

...
Ограничаването на замърсяването на въздуха до нива, препоръчвани от Световната
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха води до много преждевременна смърт в Европа

Ограничаването на замърсяването на въздуха до равнища, препоръчвани от Световната здравна организация (СЗО), би могло да предотврати над 50 000 смъртни случаи в Европа годишно. Това демонстрира ново проучване, представено от " Гардиън ".

СЗО пресмята, че замърсяването на въздуха убива повече от 7 млн. души всяка година и е една от водещите аргументи за заболяване и неявяване от работа в международен мащаб.

Градовете, с техните препълнени улици и високо ползване на сила, са горещи точки за заболявания и болести, свързани със замърсяването на въздуха.

СЗО предлага фините прахови частици (PM2,5) да не надвишават 10 мг на пространствен метър въздух, средногодишно. За азотен оксид (NO2) прагът, който не би трябвало да се надвишава, е 40 мг/куб. м.

Проучването, оповестено в списанието Lancet Planetary Health, пресмята преждевременната гибел, породена от тези два замърсителя в близо 1 000 града в цяла Европа.

То е открило, че намаляването на PM2,5 и NO2 до безвредни равнища на СЗО може да предотврати 51 213 преждевременни смъртни случаи всяка година.

Близо 125 000 смъртни случая годишно биха могли да бъдат избавени, в случай че равнищата на замърсяване на въздуха бъдат понижени до най-ниските регистрирани в изследването, настояват създателите му.

Марк Ньойвенхуйсен от Института за световно здраве в Барселона (ISGlobal) съобщи, че проучването " потвърждава, че доста градове към момента не вършат задоволително за справяне със замърсяването на въздуха ".

" Нивата над насоките на СЗО водят до ненужни смъртни случаи ", сподели той.

Използвайки характерни за града данни за модели на замърсяване на въздуха, съчетани с числа за смъртността, откривателите са формирали " оценка на тежестта на смъртността ", класирайки обособените градове от най-хубавите до най-лошите.

Смъртните случаи заради замърсяване на въздуха варират в необятни граници, като равнищата на NO2 в Мадрид да вземем за пример са причина за 7% от годишните смъртни случаи там. Градовете в района на долината на река По в Северна Италия, Полша и Чехия са с най-голям % на смъртност, като италианските градове Бреша, Бергамо и Виченца са в топ 5 за концентрациите на PM2,5.

Сред тези с най-ниска тежест на смъртността са Тромсьо в Норвегия, Умеа в Швеция и Оулу във Финландия, както и исландската столица Рейкявик.

Средно 84% от популацията в изследваните градове са били изложени на равнища на PM2,5 над насоките на СЗО. Девет % са били изложени на по-високи от предложените равнища на NO2, откри изследването.

Саша Хоменко, съавтор на изследването от ISGlobal, сподели, че е значимо да се приложат ограничения за понижаване на локалните излъчвания в светлината на високата колебливост на смъртността, обвързвана с неприятния въздух.

" Нуждаем се от незабавна смяна от частен моторизиран трафик към публичен и деен превоз (и) понижаване на излъчванията от индустрията, летищата и пристанищата ", сподели тя.

Хоменко сподели също, че възбраната за изгаряне на дърва и въглища би помогнала за мощно нечисти градове в Централна Европа и прикани за повече дървета и зелени площи в градските региони.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР