Ограничава се достъпът до ловностопанските райони, попадащи в инфектираната зона

...
Ограничава се достъпът до ловностопанските райони, попадащи в инфектираната зона
Коментари Харесай

Ограничават се ловът, дърводобивът и достъпът в зона около огнището на чума край с.Змеица

Ограничава се достъпът до ловностопанските региони, попадащи в инфектираната зона край с.Змеица, в която бе открит случай на болестта Африканска чума при диви прасета, осведомят от Районната дирекция по горите /РДГ/.

В оповестената от БАБХ инфектирана зона на повърхност от 200 кв.км се лимитират лов, дърводобив, туризъм, гъбарство и достъп на лица, които нямат отношение към ограниченията за надзор и ограничение на болестта, според издадена заповед на РДГ. Забраната за нахлуване в горската територия, в която е открито огнището на АЧС остава в действие до 12 октомври.

В територията, в която е наложено ограничаването попадат дивечовъдните сектори "Омана " и "Извора- Кастракли ", както и ловностопанските региони Змеица, Чавдар, Борино. Зоната, в която в 3-месечен интервал няма да се позволяват ловци, туристи, гъбари, дървосекачи и преминаващи външни лица, към този момент е обозначена с предупредителни табели.

В лимитираната територия ще продължи наблюдението и контрола от страна на горски инспектори, екипи на горските стопанства и чиновници, свързани с използването на ограниченията за попречване и очистване на заболяването. Ще се издават разрешителни за достъп за осъществяване на неотложни действия в инфектираната зона. Случаите на неотложни действия ще се преценят от Областната епизоотична комисия.

В региона не са открити нови случаи на мъртви глигани, прецизират от РДГ. Огнището на АЧС бе оповестено, откакто се откриха позитивни проби за болестта при два мъртви глигана, открити в гориста околност край Змеица. Ветеринарните управляващи в Смолян чакат в идващите дни резултатите от проучването на останалите 9 проби от мъртви диви свине, открити на разнообразни места в региона.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР