Оградата по границата с Турция, наричана от управляващите възпрепятстващо съоръжение,

...
Оградата по границата с Турция, наричана от управляващите възпрепятстващо съоръжение,
Коментари Харесай

Оградата с Турция е повредена на четири места

Оградата по границата с Турция, наричана от ръководещите възпрепятстващо оборудване, е развалена на четири места към този миг. Това се схваща от писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев.

" Към момента има четири сектора по протежението на краткотрайното възпрепятстващо оборудване, в които е нарушена целостта на оборудването. Тези сектори са подсигурени с физическа защита и се работи по възобновяване на целостта на оборудването ", показва министърът.

Междувременно Народното събрание одобри на първо четене изменение в Закона за публичните поръчки, с което се дава опция поддържането и ремонтите на оградата да се вършат с директно договаряне без осъществяване на търг. Вносителите на изменението - ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и заместникът му Христиан Митев (Обединени патриоти), се аргументират с потребността от оптималната експедитивност на ремонтите. За смяната се оповестиха и тримата регионални шефове на пограничните области Бургас, Ямбол и Хасково, които отговаряха за градежа, а в този момент и за поддръжката на оборудването. Промяната бе призната на първо четене от депутатите в края на февруари. Против са депутатите от Българска социалистическа партия, съгласно които изменението ще отвори врата към злоупотреби. Те заподозряха, че задачата е посредством поддръжката, за която се желае облекчена процедура, да се прикрият дефекти при строенето на оградата.

Прокуратурата пък разгласи, че проверява градежа на оградата по границата.

Иначе в отговора си Радев изяснява още, че според от оперативната конюнктура непрекъснато се назначават гранично-полицейски дежурства, на които с изключение на наблюдаване на границата се разпорежда и защита целостта на оборудването. Това граничните служители на реда правели посредством очевидно и прикрито образно и техническо наблюдаване, постова защита, наблюдаване и изобщо всички използвани ограничения, акцентира Радев.

В отговора на ръководителя на вътрешното ведомство се показва, че за наблюдението на границата се употребяват построените интервала 2012 - 2015 година две елементи на Интегрирана система за наблюдаване. Те се състоят от стационарни постове за техническо наблюдаване, мобилни системи за наблюдаване и периметрови сигнално-охранителни системи. Допълнително за наблюдаване на обособени рискови сектори се употребяват други разнообразни мобилни системи за наблюдаване.

Освен това от време на време се осъществявало наблюдаване от въздуха посредством наличните на гранична полиция хеликоптери. А всички гранични патрули били обезпечени с самостоятелни механически средства за наблюдаване. През деня граничарите употребили елементарни бинокли, а през нощта - очила и бинокли за нощно виждане и ръчни термовизионни камери. Радев добавя и, че непрекъснато се усилва автопаркът на гранична полиция.

С отговора си вътрешният министър още веднъж акцентира, че гранична полиция работи при доста добра съгласуваност с други служби и институции, измежду които и задгранични. Освен това припомня за построения и работещ взаимен тристранен контактен център за полицейско митническо съдействие на граничния пункт Капитан Андреево като е създадена процедура за взаимно известяван в случаи на опити за нелегално прекосяване на границата. След подписани спогодби с Македония, Сърбия и Турция са основани и работят взаимни гранични комисии. Те организират постоянни, а при потребност и изключителни срещи.

" Всяка информация за " канали ", " каналджии " и стоящи зад тях лица и организации за навлизане на мигранти в нашата страна и за излизане от нея се обработва по съществуваща процедура в сходство с българското законодателство ", изяснява Радев.

Мерките, които полицията подхваща, с цел да противодейства каналджиите са своевременна обмяна на информация с българските и задгранични партньорски служби; задълбочени оперативни инспекции по постъпили сигнали; открива и води паралелни следствия и взе участие в взаимни екипи по следствия.

За край вътрешният министър дава и статистика, съгласно която за предходната година Министерство на вътрешните работи е предотвратило опити за незаконно прекосяване на българо-турската граница на 5 492 души, " които независимо са се завърнали навътре в Република Турция, откакто са открили съществуването на български патрули и постове по линията на границата ", се отбелязва в отговора. Задържаните са 651 жители на трети страни, което е понижение с 84 % по отношение на 2016 година, когато са били 4127.

На вход на зелена граница с Турция са арестувани 463 чужденци, а на контролните пунктове - 188. Анализът на полицията показвал понижаване на опитите за прекосяване на границата през зимата и нарастването им напролет с към 15-20 %. Накрая Радев отбелязва, че оградата е помогнала за понижаване на прекосяванията на границата на страната. Нееднократно до момента по разнообразни мотиви той е изтъквал, че поради възпрепятстващото оборудване и положителните дипломатически връзки на премиера Бойко Борисов с турския президент Реджеп Ердоган са факторите за понижаване на броя мигранти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР