Огорчени, възмутени, потресени сме. Днес разбираме с недоумение за поредната

...
Огорчени, възмутени, потресени сме. Днес разбираме с недоумение за поредната
Коментари Харесай

Артекс: За втори път компанията ни е използвана за разчистване на сметки

Огорчени, възмутени, потресени сме. Днес разбираме с неразбиране за следващата демонстрация на административен произвол, тежка държавна принуда, пренебрежение към решенията на българския съд и цялостно неуважение на конституционните ни права. Това се споделя в публична позиция на " Артекс " по отношение на оповестеното от ДНСК решение за ново прекъсване на градежа " Златен век ".

Цялата позиция на " Артекс ":

За повторно компанията ни бива употребена по най-безцеремонен и
позорен метод за почистване на междуинституционални и междуличностни сметки сред хора от властта, към които ние нямаме никакво отношение. Случи се преди, при ръководството на Борисов, за жалост, случва се и в този момент - при ръководството на служебното държавно управление, което сякаш трябваше да прокара път за нов модел на ръководство. Това съставлява вулгарна насмешка с труда,
средствата, вложенията и фантазиите на стотици хора.

В дадена на 21.06.2021 конференция арх. Влади Калинов разгласи, че стопира градежа " Златен век ", тъй като съгласно ДНСК разрешението за градеж на постройката " Златен век " било изтекло на 20.01.2020 година, вземайки явно за насочна точка датата на разкриване на строителната площадка.

На първо място, изчисляването на 10-годишния период за довеждане докрай на градежа, считано от датата на разкриване на строителната площадка, в тази ситуация е неточно, защото към датата на смяната в закона към този момент е налице публикуван нов административен акт – Заповед № РД-09-50-1027/19.11.2012 година на Главния проектант на Следствен отдел към окръжна прокуратура, с която е презаверено разрешението за градеж. Меко казано неплатежоспособен е аргументът, че този административен акт следва да се смята за неиздаден, тъй като в един идващ миг, пет години по-късно, смяна в закона го е направила непотребен – сходна теза би придала на смяната в Закон за устройство на територията назад деяние, каквото законът изрично няма.

Именно Заповед № РД-09-50-1027/19.11.2012 година е годният административен акт, окончателните правни последствия от който към момента не са били настъпили към датата на законовата смяна, т.е.правоотношенията по този акт са били заварени от новата наредба на закона. Съдържанието на този акт следва да се смята преуредено отсега нататък, т.е. срокът за довеждане докрай на градежа, посочен в заповедта за презаверка, автоматизирано се удължава от 5 на 10 години, до 19.11.2022 година

До този извод стигнаха два състава на Административен съд – София град в
претекстовете към правосъдните си решения при първото прекъсване на градежа. Колкото и да е необикновено обаче, ДНСК като орган, предназначен да следи за законосъобразното протичане на строителните процеси, се отнесе изцяло надменно към
позицията на съда и отхвърли да зачете направените от съда заключения.
В резултат от незаконосъобразното прекъсване на градежа от ДНСК през 2019 година, ние бяхме сложени в справедлива неспособност да продължим строителството.

Заповедта за прекъсване е от категорията административни актове, които подлежат на авансово осъществяване и за които е неприемливо прекъсване на осъществяването от съда.

Излиза, че даже и да се схване неправилната теза на ДНСК за годност до януари 2020 година, с незаконосъобразните си дейности ДНСК ни е лишила цели 9 месеца, от 15.04.2019 година до 15.05.2021 година, в границите на които грубият градеж на постройката щеше да е приключен доста от дълго време. Сега ДНСК черпи причини за повторното прекъсване на градежа от личните си противозаконни дейности! Очевидно проектът е да влезем в съда за повторно и да прекараме там остатъка от периода на годност на разрешението за градеж. Цинично е!

Обаче тази теза на ДНСК е несъстоятелна. По прилика на наложителната
правосъдна процедура за суперфицията и въз основа на общата правна логичност, следва да се одобри, че срокът на годност на разрешението за градеж стопира да тече, до момента в който упражняването на правата по издаденото позволение за градеж е обективно невероятно заради незаконосъобразни дейности на
администрацията.

Надяваме се, че лицата, застанали зад днешното решение, си дават ясна сметка за голямата политическата отговорност, която поемат. Това решение не поврежда единствено ползите на една частна българска компания, само че и публичния интерес.

Съвсем умишлено се подхваща издаване на незаконосъобразен акт, което в подтекста на съответната фактическа конюнктура, ще стимулира предявяване на иск против страната за милиони. И не тези, които взеха решението, а българските данъкоплатци ще платят сметката.

Това, което се случва с нас сега, е извънредно неприятен знак към всички
вложители за липса на предсказуема капиталова среда, за флагрантно
нарушение на правилото на законните правни упования, за неустойчив
капиталов климат и за тежко потъпкване на полезностите на правовата
страна.

Ние ще защитим правата си в съда, а дано последствията от днешното
незаслужено решение да тежат на съвестта на тези, които го взеха!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР